Zorgen om eigen starters

Politiek
Nieuwbouw aan de Brink.
Nieuwbouw aan de Brink. ((Foto: Co Backer))

HEEMSKERK/BEVERWIJK - De PvdA Heemskerk en Beverwijk/Wijk aan Zee maken zich zorgen over de vele starters in gemeente Heemskerk en Beverwijk, die geen woning kunnen vinden. Sociale huurwoningen zijn alleen beschikbaar voor mensen met lagere inkomens. De doorstroom stagneert, doordat steeds meer mensen van buiten de regio woningen krijgen toegewezen in Heemskerk en Beverwijk. Wachttijden lopen op tot boven de zes jaar. De mensen met middeninkomens vissen sowieso telkens achter het net. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en de vrije sector huur is voor hen vaak veel te duur.

door Co Backer

Ook de betaalbare beschikbare koopwoningen, als die er al zijn, worden steeds vaker gekocht door mensen, die flink overbieden. Hierdoor is het voor steeds meer inwoners onmogelijk geworden een (koop)woning te bemachtigen. Een zorgelijke ontwikkeling. Dat betekent echter niet dat de gemeente niets kan doen om inwoners, die smachten naar een woning te helpen. Dat kan wel degelijk. In het verleden (eind jaren negentig) werden bij nieuwbouwprojecten voor koopwoningen eisen gesteld bij verkoop door makelaars. Huurders, die uit een sociale huurwoning kwamen, hadden voorrang op andere gegadigden. De woningen, die overbleven, kwamen beschikbaar voor hen, die het langst ingeschreven stonden bij de gemeente. Men heeft toen duidelijke kaders meegegeven aan de verkopende makelaar, om de volgorde van gunning van de woningen te kunnen bepalen.

Waarom de gemeente hiervan afgestapt is, is voor de PvdA Heemskerk en Beverwijk/Wijk aan Zee niet bekend. De Broekpolder, gezamenlijk gebouwd door Heemskerk en Beverwijk, was een goed voorbeeld van huur en koop door elkaar. Nu is de woningmarkt vrijwel opgedroogd. Inwoners snakken naar een woning. De laatste jaren zijn er veel inwoners uit Zuid-Kennemerland hier komen wonen en zij overspoelden de woningmarkt. Dit beperkte enorm de mogelijkheden voor onze eigen inwoners. In andere gemeentes zijn de laatste jaren steeds vaker selectiecriteria bij nieuwbouw koopwoningen opgesteld. Soms wordt dit geregeld in een aparte doelgroepenverordening en soms in de huisvestingsverordening. Zo is het mogelijk gebleken eigen inwoners meer kans te bieden op hun droomwoning.

Ook brengt dit doorstroom bij sociale huurwoningen op gang. Ook kan er gekeken gaan worden naar voorrang bij nieuwbouw van sociale huurwoningen. Misschien is daar ook meer mogelijk dan we nu denken. De colleges worden opgeroepen naar alle mogelijkheden te kijken om de woningmarkt intern vlot te trekken. De PvdA-fracties Heemskerk en Beverwijk/Wijk aan Zee dienen in april in beide gemeenteraden een motie in om het mogelijk te maken inwoners van onze gemeente voortaan voorrang te geven bij nieuwbouw sociale koopwoningen en nieuwbouw sociale en middeldure huurwoningen.

Nieuwbouw aan de Tolweg in Heemskerk.