Gré Knetemann, de weduwe van Gerrie, zijn dochter Elise en zijn kleinzoon bij het symbolische finishpunt.
Gré Knetemann, de weduwe van Gerrie, zijn dochter Elise en zijn kleinzoon bij het symbolische finishpunt. ((Foto: PR website gemeente Bloemendaal))

Bloemendaal en PostNL onthullen nieuw symbolisch finishpunt 't Kopje

BLOEMENDAAL - In aanwezigheid van Gré Knetemann en Thijs Zonneveld onthulden de gemeente Bloemendaal en PostNL op dinsdag 7 mei het nieuwe symbolische finishpunt op 't Kopje van Bloemendaal: een bord van een brievenbus op ware grootte, met daarop een eerbetoon aan Gerrie Knetemann, de Koning van 't Kopje.

Decennialang markeerde een oranje brievenbus de top van 't Kopje van Bloemendaal, een 43 meter hoge duintop. De brievenbus was wereldberoemd onder wielrennend Nederland en gold als de eindstreep op het enige echte klimmetje dat West-Nederland rijk is. Tot de brievenbus moest je sprinten, pas daar mocht je stoppen met trappen. Of zoals Gerrie Knetemann, de enige echte koning van het Kopje, altijd zei: "Helemaal tot aan de brievenbus!" In oktober 2018 verwijderde PostNL de brievenbus op 't Kopje, als onderdeel van de landelijke aanpassing van het brievenbusnetwerk. Dit zorgde onder wielrenners voor de nodige onrust. De gemeente Bloemendaal en PostNL sloegen de handen ineen om op de top van 't Kopje van Bloemendaal een nieuw symbolisch finishpunt te plaatsen.

Koning van 't Kopje

"Het moest iets zijn dat doet terugdenken aan de brievenbus die Gerrie Knetemann ooit beroemd maakte", aldus Susanne de Roy van Zuidewijn, wethouder sport van de gemeente Bloemendaal. "Het resultaat is dit bord van een brievenbus op ware grootte, gemonteerd op een origineel onderstel van een brievenbus." Op het bord staat een afbeelding van Gerrie Knetemann, met informatie over deze 'Koning van 't Kopje': Knetemann trainde vaak in de omgeving van 't Kopje om zijn vorm te testen. En hij heeft er zijn vrouw Gré ontmoet.

Eerbetoon

Wielerjournalist Thijs Zonneveld wijdde in januari een column aan de verwijderde brievenbus en was bij de onthulling aanwezig: "We leven in een plat land en we hebben een paar kleine heuveltjes, waarvan de meeste in Zuid-Limburg. In Noord- en Zuid-Holland hebben we er eigenlijk maar één, dat is 't Kopje. Daarom vind ik dit bord zo mooi. Het is niet alleen een eerbetoon aan Gerrie Knetemann, maar ook aan een van de weinige beklimmingen die ons land rijk is."

Mooi gebaar

De onthulling van het bord werd verricht door een zichtbaar geëmotioneerde Gré Knetemann, de weduwe van Gerrie, zijn dochter Elise en zijn kleinzoon. "Ik vind het een heel mooi gebaar van de gemeente Bloemendaal en PostNL om hier een bord van een brievenbus te plaatsen met een foto van Gerrie erop", aldus Gré.

Bron: gemeente Bloemendaal website

Meer berichten