Nieuwe straatverlichting in de gemeente Bloemendaal.
Nieuwe straatverlichting in de gemeente Bloemendaal. ((Foto: PR ))

Lichtrevolutie in kernen Bloemendaal

BLOEMENDAAL - Circulaire, duurzame straatverlichting met een puur Nederlandse uitstraling, geproduceerd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Gemeente Bloemendaal is het gelukt dit voor de kernen Bloemendaal en Aerdenhout voor elkaar te krijgen en momenteel worden hier dagelijks 50 oude armaturen en masten vervangen door de nieuwe Luxis en Friso Kramer exemplaren.

Mensen met beperking maken groene straatverlichting

Gemeente Bloemendaal heeft in de zomer van 2018 een convenant getekend waarmee de gemeente zichzelf ten doel stelde circulair in te kopen. Dat betekent dat het van leveranciers eist dat zij inzicht hebben en geven in de milieu-impact van hun producten. Burgemeester Elbert Roest is trots: "Dat het Bloemendaal lukt om zaken als circulariteit succesvol in een aanbesteding te krijgen is een prestatie om trots op te zijn. En het was natuurlijk spannend omdat we niet zeker wisten of de markt er al klaar voor was. Lightwell bleek dat te zijn, zij gaven ons een heel duidelijk inzicht in hoe zij hun producten duurzaam produceren en hoe zij in de productieketen steeds weer oog houden voor verbeteringen."

Friso Kramer vormgeving

Los van de productiewijze en milieu-impact wil Bloemendaal natuurlijk ook gewoon mooie straatverlichting. De armaturen zijn ontworpen volgens het Dutch Design principe: minimalistisch en in balans met de omgeving. De recent overleden iconische vormgever Friso Kramer (1922-2019) is de ontwerper van de armaturen die op de lage masten komen te staan. Met deze verlichting zal Bloemendaal 20 jaar gegarandeerd zijn van goede verlichting.

Meer berichten