(Foto: Christa Warmerdam)

MOOOISTE Landschapsfestival op Buitenplaats Leyduin

Door Christa Warmerdam

VOGELENZANG – Een rondje met boswachter Kees Perquin over Buitenplaats Leyduin laat al snel zien waarom het de moeite waard is om zondag 29 september een kijkje te gaan nemen bij het 'Het Moooiste Landschapsfestival'. De buitenplaats die ooit alleen door rijke families als zomerverblijf werd gebruikt is tegenwoordig een prachtig gebied waar het niet alleen heerlijk wandelen en fietsen is, maar ook een plek waar volop oude bossen, prachtige lanen, vogels, uitbundige adelaarsvarens en reeën te vinden zijn.

Het festival, dat in het teken staat van de natuur en afronding van de verschillende (natuur) projecten, is dit jaar nog groter opgezet. Wandelend over het nieuwe wandelpad legt Kees uit: "We hebben een aantal natuurprojecten uitgevoerd die we tijdens het Landschapfestival willen laten zien aan het publiek. Zoals bijvoorbeeld de beek die van west naar oost loopt. De beek slibde langzaam dicht en daarom hebben we de beek uitgebaggerd en natuurvriendelijke oevers gemaakt. Het resultaat is een betere waterkwaliteit met meer ruimte voor planten en dieren." De waterkwaliteit is verbeterd en de biodiversiteit toegenomen. Naast de beek zijn ook de graslanden omgevormd tot bloemrijke hooilanden.

Wachtlijst

Kees is sinds drieënhalf jaar boswachter van Buitenplaats Leyduin. "Een prachtige plek om te werken en het wordt alleen maar mooier. De Belvedère en het Juffershuis zijn gerestaureerd en de oude moestuin is weer helemaal in gebruik. De tuinmuur en de twee schuren zijn opgeknapt en de tuin wordt nu gebruikt voor het kweken van groenten en fruit. De tuin is zo populair dat er een wachtlijst is voor deelneming hier aan."

Het festival

Er is zondag 29 september heel veel te doen. Een kleine greep uit de vele activiteiten: Bij Huis Leyduin zal de bekende boswachter Arjan Postma alles over de natuur vertellen. Julia Zuurbier en Youri Jongenelen zullen op verschillende plekken in het bos een speciale dans uitvoeren en kinderen kunnen onder andere broodjes bakken, hutten bouwen, boogschieten, bamboestieken of het mega-Jengaspel spelen. Bijzonder is ook dat er op de oude paardenrenbaan op Woestduin een hardloopwedstrijd zal zijn.

Het Moooiste Landschapsfestival vindt zondag 29 september 2019 van 10.00 tot 17.00 uur plaats. De ingang en parkeerplaats van Buitenplaats Leyduin zijn te vinden aan de Woestduinweg 4 in Vogelenzang.

Deelnemen aan de activiteiten op het festivalterrein kost 7,50 euro per persoon. Voor donateurs is er een beperkt aantal tickets gratis beschikbaar Kijk voor meer informatie op: www.moooistenl.

Meer berichten