Dana van Kessel mengt zich in de strijd.
Dana van Kessel mengt zich in de strijd. ((Foto: Vesna Zuuring))

Van Kessel (15) Jongste lijsttrekker voor verkiezingen Waterschap Rijnland

BLOEMENDAAL - Dana van Kessel is de 15-jarige Lijsttrekker bij Trots op Nederland (lijst 9) voor verkiezingen Waterschap Rijnland. De Bloemendaalse, die op de middelbare school zit, is actief in de leerlingenraad die allerlei zaken organiseert zoals; het Kerstgala, en Paarse Vrijdag.

"Ik ben vaak te vinden in Nieuw-Vennep waar mijn pony staat. Het is mij daar opgevallen dat de waterhoogte in de sloten vaak varieert. Soms staat mijn paard in een kletsnatte weide of 'paddock'. Het is belangrijk dat de waterstand natuurlijk zo gemiddeld mogelijk blijft. Ik ben al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in de politiek. Mijn vader was één van de oprichters van 'Trots Haarlem' en zodoende kwam ik in de jeugdraad terecht. Daar bespraken wij wat belangrijk is voor jongeren onder de achttien. Ik vind het belangrijk dat wij ook onze mening kunnen geven, want de jeugd heeft de toekomst. Ik wil nu al meedoen en meebeslissen."

Bij de laatste leerlingenstaking voor het Klimaat mocht Dana er helaas niet bij zijn want haar school stond dat niet toe. "Onder de achttien zouden wij vaker onze mening moeten kunnen uiten en minstens drie keer per jaar de mogelijkheid krijgen om actie te voeren. Nu zitten wij gevangen in een systeem dat voor ons bepaalt wat goed of slecht is. Mijn toekomst moet niet alleen afhangen van volwassenen."

De natuur en wij kunnen niet zonder water, maar teveel is ook niet goed. Medicijnresten die nu in het drinkwater zitten wil ik niet binnen krijgen. Dat mensen hun plastic flessen overal dumpen vind ik asociaal. We bestaan zelf voor 65% uit water maar wie staat daar nou bij stil? Ik vind het waterschap heel bepalend voor mijn toekomst, want bijna alles is door water met elkaar verbonden. Eigenlijk zou het Waterschap van onze toekomst een Klimaatschap moeten zijn."

Meer berichten