Uit het archief: Formule 1-crashes in de Tarzanbocht van circuit Zandvoort

Historie
Formule 1 piloot Andrea de Cesaris had niet voor niets als bijnaam Andres de Crasharis. Deze keer was de Tarzanbocht in 1981 spelbreker voor de Italiaanse aspiraties van deze gladiator.
Formule 1 piloot Andrea de Cesaris had niet voor niets als bijnaam Andres de Crasharis. Deze keer was de Tarzanbocht in 1981 spelbreker voor de Italiaanse aspiraties van deze gladiator. (Foto: Bert Westendorp)

ZANDVOORT – Met het gereedkomen van Circuit Zandvoort in 1948 was de Tarzanbocht gelijk al spraakmakend. En dat bleef tot op de dag van vandaag het geval. Ondanks alle aanpassingen aan het circuit heeft de befaamde bocht nog dezelfde dynamiek. Op het rechte stuk kunnen de renners hun positie innemen om de 180-gradenbocht op de juiste wijze aan te snijden en de concurrentie voor te blijven. Met de komende Grand Prix gaat de Tarzanbocht weer als scherprechter fungeren.

Bijgaande Formule 1-foto’s laten zien dat de impact van weigerende remmen, een lekke band of simpel een rijdersfout behoorlijk kunnen zijn. Overigens bleef het bij deze crashes bij blauwe plekken en wat kneuzingen.

Tekst & foto’s: Bert Westendorp

crash formule 1 tarzanbocht zandvoort grand prix

Voor de Canadees Gilles Villeneuve was opgeven nooit een optie. Na een aanrijding bij de Formule 1-start in 1979 krijgt de Ferrari een lekke band, maar weet Villeneuve desondanks vanuit de Tarzanbocht de pits te bereiken. Maar geen schijn van kans, want de schade bleek veel te groot voor een reparatie.

crash formule 1 tarzanbocht zandvoort grand prix

Formule 1-piloot Andrea de Cesaris had niet voor niets als bijnaam Andres de Crasharis. Deze keer was de Tarzanbocht in 1981 spelbreker voor de Italiaanse aspiraties van deze gladiator.

 

crash formule 1 tarzanbocht zandvoort grand prix

Geen Formule 1-renner, maar wel Formule 1-tv-commentator Olaf Mol Schreef in 1998 een Renault Mégane af in de beruchte bocht.


crash formule 1 tarzanbocht zandvoort grand prix

De Fransman Rene Arnoux vliegt in 1982 het decor van de Tarzanbocht in.

Afbeelding