Verbouwing NS-station Castricum

Algemeen
Vertegenwoordigers van ProRail en NS samen met wethouder Slettenhaar van Castricum bij het NS-station.
Vertegenwoordigers van ProRail en NS samen met wethouder Slettenhaar van Castricum bij het NS-station. (Foto: Aangeleverd)

CASTRICUM - De verbouwing van NS-station Castricum is officieel van start gegaan. Daarvoor kwamen vertegenwoordigers van ProRail en NS samen met wethouder Slettenhaar naar het station. Zij onthulden een groot bouwbord ter hoogte van het scooter-parkeereiland. Daarop is te zien hoe het station er over ruim een jaar uitziet: ''Klaar voor de toekomst, en volgens de nieuwste maatstaven van toegankelijkheid voor alle groepen reizigers, zoals de overheid die stelt'', benadrukte ProRail regiodirecteur Kees Rutten.

''Een gastvrije Poort naar de Duinen tussen dorp en duin, met meer comfort en veiligheid'', schetste wethouder Paul Slettenhaar. Irma Winkenius regiodirecteur van NS, lichtte toe dat er nieuwe locaties komen voor de Kiosk (op het perron) en de bloemenkiosk (links van de entree aan de dorpszijde), inclusief een openbaar toilet.

Gedateerd

Het station is inmiddels uitgegroeid tot een zenuwcentrum van treinen, bussen, fietsen, auto's, dagtoeristen, recreanten, ondernemers en hun klanten, omwonenden, strandbezoekers. Maar het voldoet niet meer aan de eisen voor het ontvangen en stroomlijnen van deze aantallen reizigers naar het dorp en duinen. Ook de toegankelijkheid voor mensen met een beperking kan beter.
Ontwikkelingen WesterpleinHet gebied aan de duinzijde heeft de gemeente afgelopen jaren al behoorlijk ontwikkeld: er kwamen woningbouw, bedrijven, museum Huis van Hilde, en een nieuw plein. De gemeente wil het gebied in gestaag tempo verder transformeren tot Poort naar de Duinen. Dat verdient een ruime en mooie aansluiting op het dorp. Het station verbindt dorp en duin en heeft de mogelijkheden in zich om een heuse corridor te worden. En dat is precies wat gaat gebeuren.

Metamorfose

Het stationsgebouw zelf krijgt een metamorfose. Het oogt straks ruimer en gastvrijer door de luifel, nieuwe bloemenkiosk, de Kiosk en het nieuwe perronmeubilair. Het wordt bovendien toegankelijker, door liften en bredere trappen, en veiliger, door meer licht en cameratoezicht. De investering van de kant van de gemeente is mede geholpen door een subsidie van de Provincie. Aan het eind van de verbouwingsperiode rondt de gemeente het project af met laatste aanpassingen aan plein en wegen, en is de Poort naar de Duinen een feit.

Voorkomen

Aannemer K_Dekker zorgt voor de verbouw en heeft inmiddels het materieel klaar staan. ProRail en aannemer proberen de overlast door de werkzaamheden zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer info: https://www.prorail.nl/projecten/vernieuwing-station-castricum/nieuws/klaar-voor-de-start-1 of www.castricum.nl > projecten en plannen > metamorfose station.