(Foto: aangeleverd)

Backpacken; niet altijd zorgeloos de grens over!

Backpacken groeit nog steeds in populariteit. Lekker onbezonnen een paar maanden zonder planen de wereld over. Zo makkelijk is het helaas niet altijd. Een belangrijke zaak die veel backpackers over het hoofd zien is het tijdig regelen van de benodigde visums. Zeker in Azië zit er veel verschil in de aanvraagprocedures tussen de landen. En dat zorgt soms voor vervelende verrassingen. 

Visumvrij op reis
Veel populaire vakantiebestemmingen zijn visumvrij te bezoeken. Als we het over Azië hebben, vallen hier bijvoorbeeld het beeldschone Nepal en het veel bezochte Thailand onder. Meestal zijn hieraan wel restricties verbonden, zoals een maximum aantal dagen waarbinnen het land weer verlaten moet worden. Ook zijn voor een aantal bestemmingen de visums makkelijk te verkrijgen aan de grens. Even een sticker in het paspoort laten plakken of een los papieren document aanschaffen aan de grens, en je kunt weer door. Dat het in veel landen zo gemakkelijk gaat is natuurlijk mooi, maar brengt ook een risico met zich mee

Problemen met het toeristenvisum
Het risico dat schuilt in de soepelheid waarmee veel landen met de visumplicht omgaan, is dat reizigers er steeds meer  vanuit gaan dat het overal zo makkelijk gaat. En dat is helaas niet het geval. Neem bijvoorbeeld het visum voor China, dat moet al een maand voor vertrek worden aangevraagd, en dat kan alleen in het thuisland van de reiziger. Nu zijn er over het algemeen niet heel veel backpackers die tijdens hun Azië avontuur even de grens met China oversteken. Anders is dat bij bijvoorbeeld Vietnam.

Sinds Vietnam vorig jaar een nieuwe "e-visum" procedure in gebruik is genomen zijn al veel backpackers in de problemen gekomen. Soms weten ze wel dat er een visum nodig is, maar gaan ze er vanuit dat dit op het laatste moment wel te regelen is. Het visum voor Vietnam laat echter vaak drie dagen op zich wachten. Werkdagen welteverstaan, en in Vietnam bestaan er veel feestdagen waar Nederlanders zich niet van bewust zijn. 

Reizen zonder plan, niet altijd handig
Omdat veel backpackers genieten van de vrijheid en geen strak reisplan hebben vastgesteld, gaat dit vaak mis bij de grensovergang met Vietnam. Niet alleen moet het visum al vroeg worden aangevraagd, ook moet bij het aanvragen al een exacte aankomstdatum en grensovergang bekend zijn. Wijzigen de reisplannen? Houd er rekening mee dat de luchtvaartmaatschappij je weigert als de reis ook maar iets afwijkt van wat is ingevuld in het visum-aanvraagformulier van Vietnam!
 

Meer berichten