Duitse soldaten spelen met een kiplorrie, rijden mee met een platte lorrie en zijn aan het werk met stenen en een kiplorrie.
Duitse soldaten spelen met een kiplorrie, rijden mee met een platte lorrie en zijn aan het werk met stenen en een kiplorrie. ((Foto: Aangeleverd))

Met Streekhistorie en diverse projecten op 'de Zanderij'

CASTRICUM - Een jaartje met veel Tweede Wereldoorlog staat voor de boeg. Het Strand- en streek historisch museum van Castricum besteedt het komende jaar in het kader van 75 jaar bevrijding extra aandacht aan het thema Tweede Wereldoorlog. Er staan verschillende activiteiten gepland, dus hou de berichtgeving in de gaten. Enkele voorbeelden; er staan lezingen op de rol, een themaexpositie WO2 in samenwerking met Mark Zomerdijk en Koen van Toen, een demonstratie en reünie met oude legervoertuigen en nog veel meer.

Ook voor het basisonderwijs wordt dit gedenkwaardige jaar extra ruimte gemaakt voor presentaties en gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. Groep 7/8 van de Grosthuyzerschool uit Avenhorn mag aftrappen; op woensdag 18 september 2019 krijgen zij van Menno een educatief programma over de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar bevrijding, met een kleine rondleiding langs de oorlogssporen op- en rond de Zanderij.

Van woensdag 15 t/m zondag 19 april 2020 organiseert Beleef 't Samen Groepsreizen - in samenwerking met Koen van Toen - een vijfdaagse reis naar de invasiestranden van Normandië. Bekende plaatsen die herinneren aan de bevrijdingsoperatie in Normandië komen tot leven met de verhalen van D-Day deskundige Koen Marijt, die tijdens de gehele reis uw gids zal zijn. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Over dit arrangement en diverse andere aan de historie gerelateerde lezingen, rondleidingen en andere activiteiten zie de websites Koen van Toen.nl en Strandvondstenmuseum.nl

Meer berichten