Over de kerstman en Santa Claus doen wilde verhalen de ronde.
Over de kerstman en Santa Claus doen wilde verhalen de ronde. ((Foto: Aangeleverd))

De Kerstman, van meeloper tot hoofdrolspeler

CASTRICUM - In de serie De Ochtenden kun je op donderdag 12 december om 10.00 uur in de bibliotheek in Castricum komen luisteren en kijken naar een lezing van Peter van Trigt over de Kerstman. Over de Kerstman en Santa Claus, de Amerikaanse variant, doen de meest wilde verhalen de ronde. Maar hoe het precies zit? Peter van Trigt vertelt het aan de hand van zijn uitgebreide collectie oude prentbriefkaarten en illustraties.

Over de Kerstman en Santa Claus, de Amerikaanse variant, doen de meest wilde verhalen de ronde. Zo zou hij volgens sommigen al duizenden jaren oud zijn en oorspronkelijk een sjamaan zijn geweest. Een priester dus, die in verbinding stond met de voorouders en de geestenwereld. Anderen gaan niet zo ver terug maar denken dat Santa afstamt van de Hollandse Sinterklaas. Leuk verzonnen, maar bezijden de waarheid. Hoewel … niet eens zo heel ver. Van oorsprong was hij namelijk de knecht van Sinterklaas. Dus Zwarte Piet? Inderdaad, al zou je beter van zwarte Klaas kunnen spreken. Hoe het precies zit, vertelt Peter van Trigt aan de hand van zijn uitgebreide collectie oude prentbriefkaarten en illustraties.

Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum organiseert regelmatig op donderdagochtend een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden van 10.00 tot 12.00 uur staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten.

Je bent van harte welkom op donderdag 12 december. De presentatie start om 10.00 uur in de zaal van Geesterhage, Geesterduinweg 3. De toegang is € 5,-. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek. Je kunt allen met pin betalen.

Meer berichten