Abdij had veel invloed op landschap

Algemeen
Oud-huisarts Paul Buitenhuis.
Oud-huisarts Paul Buitenhuis. (Foto: Aangeleverd)

CASTRICUM - Oud huisarts en amateur historicus Paul Buitenhuis verzorgt op donderdagavond 13 februari in Huis van Hilde te Castricum een Oer-IJ lezing over de geschiedenis van de abdij van Egmond en haar invloed op de ontwikkeling van het landschap in het Oer-IJ gebied.

Oer-IJ lezing door oud huisarts Paul Buitenhuis in Huis van Hilde

Aan het begin van de 10e eeuw werd de Abdij van Egmond gesticht door graaf Dirk I. Een van de belangrijkste geschiedenisboeken van de Middeleeuwen, de Egmondse annalen, werd hier rond 1100 te Egmond samengesteld. In deze annalen wordt vermeld dat op initiatief van de monniken dijken en dammen werden aangelegd om de vele abdijgronden te beschermen tegen het water. Ten noorden van Bakkum is dat de Zanddijk, met in het verlengde de Limmerdam en ten zuiden van Akersloot de Startingerdijk. De abdij werd in 1573 om strategische redenen door de troepen van Geuzen leider Sonoy vernietigd. In de 20e eeuw werd het klooster herbouwd en nu is het wederom in gebruik door de Benedictijner kloostergemeenschap.

Werkzaam

Paul Buitenhuis is werkzaam geweest als huisarts tot 2016 en sindsdien actief als medisch coach. Als amateur historicus heeft hij speciale interesse in vorming van het graafschap Holland en de rol daarin van de abdij van Egmond.

Kaartjes voor de lezing kosten 10 euro, inclusief koffie. Vrienden van het Oer-IJ krijgen korting. Reserveren van plaatsbewijzen kan met een mail naar info@oerij.eu . Betalen op de avond van de lezing is alleen met contant geld mogelijk. De lezing begint om 20.00 uur. Bel voor informatie 06-14451564, of raadpleeg de website oerij.eu.