Ambassadeurs Eén tegen Eenzaamheid op pad om mensen in het zonnetje te zetten

Algemeen
Bij het Tulpenveld wordt een moeder verrast. Omwonenden genieten mee met de muziek van de Klank Verbinders.
Bij het Tulpenveld wordt een moeder verrast. Omwonenden genieten mee met de muziek van de Klank Verbinders. Foto: Fawaz Azar

CASTRICUM - Eenzaamheid. Iedereen wordt er wel een keer of een langere tijd door overvallen, maar in coronatijd slaat ze wel erg wild om zich heen. De ambassadeurs van Eén tegen Eenzaamheid weten wat voor impact 'je alleen voelen' kan hebben op mensen. Ze zijn daarom een actie gestart. Met het uitvallen van diverse lokale evenementen besloten ze toch de stoute schoenen aan te trekken en een tour te maken. Met bloemen en muziek rukken ze nu uit. Ze gaan met een bus langs bewoners uit de gemeente Castricum om ze in het zonnetje te zetten.

Door Yvette van der Does

Ambassadeur tegen Eenzaamheid Mieke Rozing, Nina Meijers (opbouwwerker Stichting Welzijn Castricum) en vrijwilligster Annet Hopman hebben, in samenwerking met De Zonnebloem Limmen en andere zorgzame Castricummers gekeken wie er in aanmerking kwamen voor een verrassingsbezoek. Afgelopen zondag werd de bus voor het eerst ingeladen. Woordvoerder Mieke: "Zie het als een soort 'All You Need Is Love-bus'. We komen bij de mensen thuis voorrijden. We klappen tuinstoelen uit, zetten er een tafeltje tussen en kleden het leuk aan. Meestal zit er een familielid of vriend in het complot om de bewoner op tijd uit haar of zijn huis te lokken."

Ook voor de buurt

De actie is ook voor de buurt bedoeld, de optredens zijn steeds buiten. Na afloop ontvangen alle omwonenden een bloem van winkeliersvereniging Geesterduin met daaraan een bemoedigend kaartje van schoonheidssalon Moments uit Castricum. De ambassadeurs bezoeken elke zondag, zes weken lang meerder locaties. Afgelopen zondag werd gestart in Castricum bij onder andere de Offenbachflat en De Loet.


Verbinden met anderen

Bij het Tulpenveld werd het gezellig bistro-setje afgelopen zondag voor de derde keer klaargezet. De Klank Verbinders waren net aan hun repertoire begonnen toen een Castricumse werd verrast. Het optreden was luchtig en toch lukte het deze moeder niet om haar ogen droog te houden. De in het dagelijks leven spraakzame dame was er helemaal stil en verlegen van. De buren kwamen ook op de muziek af. De buurman, een beroepsfotograaf vond het zo’n mooi gebaar dat hij direct zijn camera pakte en voor ons allemaal foto’s maakte. Onder het genot van een kop koffie en een taartje genoot iedereen van de muziek en elkaar.

Om elkaar geven

"Met de actie willen we mensen laten voelen dat er aan ze wordt gedacht. Gewoon even naar elkaar zwaaien en laten merken dat we om elkaar geven is belangrijk in deze moeilijke tijd", weet Mieke. "Je ziet de vertrouwde gezichten uit het dorp weer even of je ontmoet weer nieuwe mensen."

Komende zondag vertrekt de Ambassade tegen Eenzaamheid richting Limmen. Mocht daar ergens in een straat het nummer 'Leef' van André Hazes klinken, of 'Halleluja' van Leonard Cohen? Kom dan gerust om de hoek kijken!

Zelf iets doen

Kies er vandaag zelf ook voor om iemand het gevoel te geven dat de wereld wél op hem of haar wacht. Een klein gebaar kan een wereld van verschil maken. Kijk op website van  Een tegen Eenzaamheid voor de mogelijkheden.


Afbeelding
Afbeelding