Gelukkig heeft Muttathara nog vlees op de botten

Algemeen
Voorzitter Tim de Heer voor Kringloopwinkel Muttathara, met een lange rij klanten voor de ingang.
Voorzitter Tim de Heer voor Kringloopwinkel Muttathara, met een lange rij klanten voor de ingang. Foto: vincentdevriesfoto.nl

CASTRICUM - Ruim drie maanden waren ze dicht, maar het team van vrijwilligers heeft gelukkig weer een voorzichtig begin kunnen maken met de verkoop van spullen in hun kringloopwinkel Muttathara. Maar goed ook, want ze werden gemist. De eerste paar zaterdagen leek het wel een attractie van de Efteling, vanwege de lange rij, vaak tot aan de bouwmarkt. De winkel is weer open elke dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

We zijn blij dat we weer open zijnMuttathara ging tijdelijk dicht vanwege de risico’s voor het personeel. De winkel wordt namelijk gerund door ruim 90 vrijwilligers, waarvan de meesten tot de corona risicogroep behoren: 70 jaar en ouder. Er zijn zelfs medewerkers van boven de 80 werkzaam. Maar inmiddels zijn er maatregelen genomen en zijn ze weer begonnen: de looppaden zijn verbreed, er zijn schotten geplaatst, alles is 'coronaproof'. "De meeste vrijwilligers zijn weer gestart met een paar dagen of dagdelen te werken. De ouderen die het nog niet aandurven wachten het nog even af", laat Tim De Heer weten.

Korting op kleding

Er is nu wel een andere manier van verwerken van goederen. Voor de veiligheid blijven spullen na inname een paar dagen in het magazijn liggen. Volgende week (dinsdag 21, 23 en 25 juli) geeft de winkel op alle kleding 50% korting.

Tim de Heer is sinds december vorig jaar de nieuwe voorzitter van de stichting Muttathara: "We zijn heel blij dat we weer open zijn. We doen nog wel voorzichtig, wij laten maximaal 25 klanten tegelijk de winkel in, allemaal met een winkelmandje. Afgelopen zaterdag hadden we wel een mooie dag, met ruim 300 kassa-aanslagen. We waren echt onder de indruk van zoveel bezoekers."

Tijdens de lockdown namen mensen de tijd voor een grote schoonmaak in en om het huis. Overal was het druk bij de afvalstations. Blijkbaar is toch niet alles naar de stort gegaan. De Heer blij: "Mensen hebben kennelijk toch hun bruikbare spullen bewaard, tot wij weer opengingen."

Doorbreken armoede-cyclus

Dankzij de verkopen van de ingebrachte goederen is Muttathara in staat om hulp te bieden in landen als Afrika, India en midden-Amerika. Deze maand stelt de winkel 4130 euro beschikbaar voor Jobortunity in Arusha, Tanzania. Deze stichting traint gemotiveerde jongeren om zelfverzekerde, professionele werknemers te worden. Zo kunnen ze overal in Tanzania aan het werk en doorbreken ze vaak de armoede-cyclus in hun gezin.

Doelen alsnog behaald

Gelukkig heeft de stichting nog genoeg vlees op de botten, zodat alle goede doelen voor 2020 alsnog gehaald kunnen worden. Zelfs met een mogelijke 'tweede golf' loopt de stichting waarschijnlijk nog geen gevaar. "Maar dan gaan we wel interen op onze reserves", weet de Heer.

Weet alleen al om deze reden de goededoelenkringloopwinkel aan Castricummerwerf 71 te vinden. Voor dat ene boek, die vintage jas, een gekke hoed of seventies langspeelplaat.

In Castricums Nieuwsblad brengen we na de zomer elke maand een opvallend pronkstuk. Kijk voor informatie op Kringloopwinkel Muttathara en volg de laatste nieuwtjes via Facebook.