Helga Jaburg: 'Houd goede moed'

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - In 'Houd goede moed - De oorlogsgeschiedenis van mijn vader' neemt de Castricumse Helga Jaburg de lezer mee naar de periode rondom de Tweede Wereldoorlog, waar haar vader opgroeit als weeskind, trouwt met een Joodse vrouw en in Kamp Amersfoort en Vught terechtkomt.

Oorlogsboek van Castricumse 

Het is bijzonder hoe deze waargebeurde gebeurtenissen met gedetailleerde omschrijvingen op papier zijn gezet. Deze aangrijpende biografie toont de wijze, waarop een uiterst belangrijke periode uit de geschiedenis beslissend is geweest voor de levens van velen en wordt sinds vrijdag 17 juli uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

De documentaire De geschiedenis van mijn huis, gemaakt door de neef van Helga, Hilbert Kamphuisen, werd uitgezonden bij de VPRO op 4 mei 2000. Het tot dan toe voor Helga grotendeels onbekende verhaal van haar niet-Joodse vader met zijn eerste Joodse vrouw voor, tijdens en na de oorlogsjaren heeft haar geïnspireerd om de eerste veertig jaar van het leven van haar vader te reconstrueren en tot een boek te verwerken. De bewaard gebleven brieven en documenten waren voor haar het startpunt om na uitgebreid onderzoek een compleet familieverhaal te kunnen schrijven.

Houd goede moed is een verhaal over positiviteit, doorzettingsvermogen en veerkracht in een wereld van armoede, crisis en wereldoorlogen, waarin Amsterdam en vooral de Rivierenbuurt een hoofdrol spelen. De nu in Castricum woonachtige Helga Jaburg (1949) werd als vijfde van zes kinderen geboren in een katholiek gezin en is opgegroeid in de Rivierenbuurt in Amsterdam. Pas na pensionering bij de Hogeschool van Amsterdam kon zij uitgebreid onderzoek doen naar het bijzondere leven van haar vader om dit boek te kunnen schrijven.

Boekgegevens: 'Houd goede moed - De oorlogsgeschiedenis van mijn vader', auteur Helga Jaburg, ISBN: 9789464032949, verkoopprijs € 21,50, uitvoering paperback. Meer informatie: helgajaburg@gmail.com, uitgever Erwin de Haan, tel. 035-6037937, e-mail: marketing@boekscout.nl.