Andere locatie voor Pop-Up Kunstbunker

Cultuur
Aantal van de stuurgroep-leden voor de ingang van de Kunstbunker.
Aantal van de stuurgroep-leden voor de ingang van de Kunstbunker. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - De Nachtwacht, daar kijken jaarlijks meer dan twee miljoen mensen naar. En dan te bedenken dat dit wereldberoemde schilderij ooit op het grasveld bij Hof van Kijk Uit heeft gelegen, om veiliggesteld te worden voor de bommen van de Duitsers. Het immense schilderij met daarop de compagnie van Banninck Cocq en Van Ruytenburgh werd in 1941 daar in Castricum op een cilinder gerold en in een nabijgelegen ‘veilige’ bunker gestopt. Het verhaal spreekt direct tot de verbeelding, maar niet iedereen kent deze geschiedenis. Daarom wordt vanaf 28 september tot en met 25 oktober een tentoonstelling gehouden, in een Pop-Up Kunstbunker. De gebeurtenissen uit het verleden van deze ondergrondse plek komen straks hier weer tot leven.

Straks een beeld van hoe de bunker er van binnen uit heeft moet hebben gezienIn de duinen vlak achter Archeologisch Museum Huis van Hilde ligt de echte ‘Kunstbunker’. Het werd, in opdracht van gemeente Amsterdam, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd als eerste Nederlandse versterkte bewaarplaats voor kunst. In het eerste jaar van de oorlog werden veel kunstwerken in deze Castricumse kunstbunker opgeslagen, waaronder dus ook werken van Rembrandt van Rijn. En ook andere beroemde schilderwerken van Van Gogh, Hals, Rubens, Vermeer en Steen schuilden in die tijd onder een dak van duinzand.

Draagvlak creëren

Tegenwoordig wordt de bunker gebruikt als opslagplaats voor nitraatfilms van het Eye Filmmuseum, maar met de tijd komt het leeg te staan. Dat vindt Stichting KIST het ideale moment om de bunker open te stellen voor publiek. Om dit te kunnen realiseren heeft Stichting KIST Huis van Hilde de opdracht gegeven een promotieproject uit te rollen: een Pop-Up Kunstbunker die draagvlak creëert bij de bewoners, gemeente en bedrijfsleven.

Andere locatie

In samenwerking met diverse partners, waaronder Stuurgroep Kunstbunker Castricum, de Castricumse scholen, Gemeente en Provincie, werkt projectleider Joanne Koeleman (namens Huis van Hilde) aan de voorbereidingen. “De plannen voor de Pop-up Kunstbunker zouden we in een container maken. Dit gaat helaas niet door. Gelukkig heeft Biesterbos Groep een andere bruikbare locatie, aan Dorpsstraat 58 (nabij het Bakkerspleintje), aangewezen. Met een ontwerpster zijn we nu bezig met het inrichtingsplan voor na de zomervakantie. De bezoekers krijgen straks een heel goed beeld van hoe de bunker er indertijd van binnen uit heeft gezien. Daarnaast kunnen scholieren langskomen voor educatie. Er zullen belangrijke thema's aan bod komen. Onderwerpen die mensen bezighouden. Denk aan discriminatie of goed versus slecht, angst versus vertrouwen."

Maand van de geschiedenis

De Pop-up Kunstbunker is de hele Maand van de geschiedenis open voor bezoekers. Er zijn dan ook vrijwilligers aanwezig die met Castricummers in gesprek gaan over de ambities voor het openstellen van de Kunstbunker. Kom dus vooral langs, wie weet komen er na het zien van de tentoonstelling bruikbare tips en ideeën naar voren.

Help mee als vrijwilliger

Om het project in goede banen te kunnen leiden is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers. Wie het leuk lijkt (voorkennis is niet nodig) om te helpen bij het informeren en/of verwelkomen van bezoekers kan zich aanmelden bij projectleider Koeleman via: joannekoeleman@hotmail.com