Cursus over Vogeltrek in het duingebied

Cultuur
Buizerd.
Buizerd. (Foto: Hans Stapersma )

CASTRICUM - Wist u dat de roodborst in uw tuin foerageert in de winter niet dezelfde is als de roodborst die u in het voorjaar ziet rondscharrelen? Hans Stapersma weet dat wel. Zaterdag 12 september en zaterdag 7 november vertelt hij er alles in de cursus over vogeltrek.

Zodat iedereen op een andere manier naar vogels gaat kijken 

Vogels zijn constant in beweging, vaak massaal en meestal gedreven door hun zoektocht naar voedsel. Het meest bekend is misschien wel de trek naar het zuiden in het najaar. Dit fenomeen is ook hier aan de kust van Castricum aan Zee, maar bij velen helaas weinig bekend.

Hans Stapersma, voorzitter van o.a. Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland beschouwt het als zijn plicht om zijn kennis over vogels in hun bredere context over te dragen op anderen. Stapersma: “Zodat iedereen op een andere manier naar vogels gaat kijken en er niet als ik evenveel lol aan beleeft. Zo kunnen we uiteindelijk ook samen betere keuzes maken voor natuur en landschap. Ook voor onze kinderen!”

Excursies

De cursus wordt gegeven in Castricum (theorie) en in het duingebied bij Castricum aan Zee (excursies). Voor vragen en/of opgeven: telefonisch bij Hans Stapersma (06-22684313) vóór 7 september met vermelding van uw e-mailadres en uw ochtenden van eerste, tweede en derde voorkeur. Bij een lager aantal aanmeldingen dan 5 voor een bepaalde ochtend/groep proberen we toch iedereen te plaatsen op ochtenden van tweede of derde voorkeur. Na opgave ontvangt u bevestiging per e-mail met verdere details.

De cursus omvat twee theorie sessies van circa 2 uur elk op zaterdagen (12/9 en 7/11) en 3 excursies van circa 3 uur elk in de ochtend in oktober. Kies zelf een vaste ochtend: maandag, dinsdag, donderdag of zaterdag/zondag. Het maximum aantal deelnemers per ochtend/groep is 11, het minimum 5. Minimum leeftijd is 16 jaar.

Over Stapersma

Hans Stapersma is voorzitter van Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland (sinds 2000), de Vereniging Samenwerkende Vogelwerkgroepen Noord-Holland (SVN; sinds 2013), het Wim Ruitenbeek Fonds (sinds 2013) en Stichting Naturetheek (sinds 2016). Hij spant zich in deze rollen o.a. in voor meer respect voor de natuur en biodiversiteit in de samenleving, een minder archaïsch, minder boer-en-jager-gericht en een wetenschappelijk veel beter onderbouwd, kritischer Faunabeheer en een opwaardering van de waarde van natuur in de discussies over landgebruik. (Bron: De Groene Academie)