JA!ZZijlstra in Theater Koningsduyn

Uit
Jeroen Zijlstra komt met een nieuwe voorstelling naar Castricum.
Jeroen Zijlstra komt met een nieuwe voorstelling naar Castricum. Foto:Bas Losekoot

CASTRICUM - Ja!!zZijlstra is de nieuwe voorstelling van trompettist en zanger Jeroen Zijlstra en is zondag 13 september te zien in Theater Koningsduyn. Coen Hamelink, grafisch ontwerper en trompettist bij de Castricumse Think Big Band van Emergo, heeft de voorstelling al gezien en vertelt erover. “Het lijkt wel of Zijlstra een levenslied zingt, maar op een poëtische manier – en heel eigen.” Aanvang om 16.00 uur en om 20.00 uur. 

door Marja Duin

Het is een authentieke voorstelling met bijzondere verhalen en jazzy liedjes. Ik vind het een te gekke band met een waanzinnig goede saxofonist, te gekke drummer, die heel vrij speelt en met heel veel humor, lekker onvoorspelbaar en daardoor spannend. En met Egon Kracht als geweldige bassist. Van de pianist had ik nog wel wat meer willen horen, solo’s of intermezzo-achtige dingen. Maar de band heeft een fantastisch geluid als geheel, met een aangename, doorleefde sfeer”

Spontaan en vrij

“Jeroen Zijlstra zelf benadert het optreden heel vrij, spontaan” , aldus Coen. “Soms wat rafelig, maar dat levert wel een sympathiek karakter op van de voorstelling. Hij zingt vooral, neemt zijn trompet bijna niet ter hand. Ik vond de teksten mooi, heel beeldend. Wat me aanspreekt is dat Zijlstra het leven op een luchtige manier brengt, met gevoel. 

De kracht van de voorstelling

“Zijn houding en de sfeer eromheen zijn me het meest bijgebleven, gek genoeg. Hij gaat er gewoon staan en doet het. In een rauwe vorm zet hij de voorstelling neer. En het is allemaal oké. Jazz is bij uitstek geschikt voor deze vrije vorm: dat Jeroen Zijlstra de verrassingen bewust opzoekt en laat gebeuren door de muzikanten. Het gebeurt heel erg in het nu, dat is wel de kracht van de voorstelling.”

Zin om zelf te gaan spelen

Prachtige jazz, met teksten die heel erg over Noord-Holland gaan. Ja!!zZijlstra is heel authentiek. Mensen kunnen weer eens proeven aan de geschiedenis en zich onderdompelen in de sfeer van oudere tijden. Het is gewoon een voorstelling met mooie verhalen en liedjes, en prachtige muziek. Coen: “Ik kreeg meteen weer zin om zelf te gaan spelen.”

Kaarten reserveren via Geesterhage