Deining en Sports@Sea worden buren

Partnerbijdrage
Team Deining en Sport@Sea blij met de plannen voor komend najaar. V.l.n.r. Richard Groot van Deining, Bestuursleden S@S Wim Tromp, pieter Stoutenbeek en Mikel Mac Mootry.
Team Deining en Sport@Sea blij met de plannen voor komend najaar. V.l.n.r. Richard Groot van Deining, Bestuursleden S@S Wim Tromp, pieter Stoutenbeek en Mikel Mac Mootry. Foto: aangeleverd

CASTRICUM AAN ZEE - Dit najaar gaan verschuivingen plaatsvinden op het Castricumse strand. De strandpaviljoens worden verder richting zee verplaatst en komen op hogere palen. Dat is een beetje ‘woekeren’ in de ruimte voor de paviljoens, maar ook de in het seizoen geplaatste strandhuisjes. De verplaatsingen zijn nodig volgens Hoogheemraadschap, PWN en gemeente Castricum om de duinaanwas veilig te stellen. Om nu zo voordelig mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte hebben strandpaviljoen Deining en watersportcentrum Sport@Sea de handen en plannen ineengeslagen en worden buren van elkaar.

Bedrijf in beeld dossier
Plannen hebben aandacht voor duurzaamheid en innovatietechnieken

Zeewering versterken

Het geheel van Deining en Sports@Sea wordt straks onderbouwd met 18 metalen cilinders. Daarbij is het nu mogelijk de gebouwen verticaal te bewegen. Zo krijgt het zand in de winterperiode vrij spel om, onder de paviljoens door, de zeewering te versterken. Tijdens het strandseizoen kan het geheel omlaag tot strandniveau voor een maximale gastvrijheid voor de bezoekers van Deining en Sports@Sea. Eigenaar Richard Groot: “Ook een nieuwe noviteit is het terras van Deining, dat een beweegbaar dak krijgt, zo kunnen strandgasten ‘s winters warm en behaaglijk binnen zitten en ‘s zomers buiten in het zonnetje.”

Jaar rond

Voor Sports@Sea is het een pluspunt een jaar rond exploitatie te kunnen uitvoeren. Het gebouw heeft altijd te lijden van het op- en afbreken bij de seizoenwisselingen. En ook missen ze inkomsten in de maanden oktober en november. Terwijl dat het seizoen is voor kitesurfers. Zij kunnen dan niet van de faciliteiten gebruik maken. 

“Mede door een motie in de Castricumse gemeenteraad kunnen we in combinatie met Deining straks wel een jaarrond-exploitatie waarmaken”, legt voorzitter Mikel Mac Mootry van Sports@Sea uit. Richard Groot van Deining vult aan: “En er goed is nagedacht om elke vierkante meter van voorzieningen goed te benutten, dat past in de jaarrond zonering zoals overeengekomen in het Kustpact.”

Natuurwaarden

De plannen van Deining en Sports@Sea respecteren de unieke natuurwaarden in het strandgebied en zijn uitgebreid besproken met partners in het Kustpact en andere stakeholders. Daarbij zijn er zeer enthousiaste reacties ontvangen op het ontwerp van BINT Architecten uit Den Haag. Zo ook uit de academische wereld zoals TU Delft en UT Twente.

Nieuwe huisjes

Op het Zuidstrand worden 11 nieuwe seizoensgebonden huisjes bijgeplaatst. Dankzij bovenstaande plannen worden meerdere ruimtelijke vraagstukken tegelijk opgelost en kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de strandvlakken voor jaarrond en zomerseizoen. De plannen bieden ruimte en synergie tussen strandbezoek, recreatie en andere faciliteiten in Castricum aan Zee. De werkzaamheden starten rond de jaarwisseling en zijn voor het zomerseizoen 2021 afgerond. 

Kijk ook op de website van Sport@Sea Deining

i.s.m. onze verslaggever Aart Tóth

Impressie van het gezamenlijke paviljoen.