Mode maken doe je zelf

Partnerbijdrage
Coupeuse Anne-Marie Smulders (l) in haar naaischool met de dames van de donderdagavond.
Coupeuse Anne-Marie Smulders (l) in haar naaischool met de dames van de donderdagavond. Foto: Yvette van der Does

CASTRICUM - De naaischool van Anne-Marie Smulders opent volgende week vrijdag 18 (van 19.00 tot 21.00 uur) en zaterdag 19 september (van 14.00 tot 16.00 uur) haar deuren voor Open Huis. Iedereen kan een kijkje komen nemen, er is van alles te zien en er is naast de juf, een naaister en een quiltster aanwezig om vragen te beantwoorden. ’Mode maken doe je zelf’ het gehele jaar door: Hét adres voor iedereen die creatief bezig wil zijn met “Naald en draad”. 

Het atelier - bij die gele fiets - is in maart open gegaan op het nieuwe adres aan de Burg. Lommenstraat 32 in Castricum. Eigenares Anne-Marie was nog maar net gestart toen de crisis uitbrak. Gelukkig heeft ze genoeg ruimte en kan er nog steeds prettig en veilig gewerkt worden aan eigen ontwerpen voor kleding. Anne-Marie: “Hier is genoeg ruimte voor nieuwe groepen en workshops. Momenteel geef ik twee ochtenden en vier avonden les. Elke les bestaat nu uit maximaal vijf personen die werken op een ruime en comfortabele werkplek. Zijn de groepen vol, dan start ik met een extra groep. Dat kunnen tieners zijn of volwassen tot 80 plus. Fournituren zoals garen en ritsen enz. zijn te koop in het kleine winkeltje in het leslokaal.

Cursist Jolanda heeft op donderdagavond haar oude hobby weer opgepakt. Ze is in het atelier bezig met het maken van een baby-pakje voor haar kleinzoon. Ze heeft in een paar lessen veel bijgeleerd. Bijvoorbeeld hoe je een rits inzet of drukknoopjes aan een shirt naait. Verderop aan de grote tafel zit Esther. Esther is trouwe cursist bij Anne-Marie. “Ik maak verschillende dingen. Ik ben nu aan het haken. Het tuniek dat ik nu draag heb ik ook bij Anne-Marie gemaakt. 

Sommige cursisten hebben ook zelf leren ontwerpen en tekenen. Anne-Marie geeft naast vaste naailessen namelijk ook patroontekenen en workshops zoals mandala-haken of sokken breien. “De komende tijd gaat het naar verwachting drukker worden”, aldus Anne-Marie. “Zelf mode maken is iets dat steeds meer mensen doen. Het is een moderne bezigheid en biedt sinds de crisis nieuwe mogelijkheden. Je kunt het thuis doen en helemaal in eigen tijd en tempo.”

Gewoon binnenlopen bij Anne-Marie aan de Burg. Lommenstraat 32 mag natuurlijk altijd om een kijkje te nemen in het leslokaal in een van de lesuren. Zo is de Quilt-Bee een gezellige groep Quiltsters, die op maandag en donderdag middag samenkomen. Kijk voor meer informatie of schrijf je in via op www.modemakendoejezelf.nl en www.Quilt-bees.nl 

De gele fiets van (de helaas afgelaste Kunstfietsroute) staat te 'shinen' voor de naaischool.