Bakkerspleintje eindelijk op de schop

Algemeen
Impressie van Bakkerspleintje met twee terrassen en ruimte voor kinderen.
Impressie van Bakkerspleintje met twee terrassen en ruimte voor kinderen. (Artist Impression: Wilsen & Gabri)

CASTRICUM - Het gaat er nu toch eindelijk van komen, de herstructurering van het Bakkerspleintje. Komende maandag gaat de schop de grond in, met als doel een vriendelijker en functioneler winkelgebied te creëren. Deze opknapbeurt is volgens bezoekers en nog overgebleven detailhandel zeker geen overbodige luxe, het kan alleen maar opknappen is daarbij de gedachte. Bezoekersaantallen liepen drastisch terug en enige ondernemers vertrokken, waardoor er leegstand ontstond.

In de nu tot uitvoer komende plannen zijn nogal wat aanpassingen uitgevoerd vergeleken bij eerder gepresenteerde plannen. Zo zal de ‘doodskist’ genoemde trap en liftpartij op het plein wat gecamoufleerd worden, om een wat vriendelijkere uitstraling te creëren. Daarbij zullen er wat onlogisch geplaatste barricades, zoals bloembakken, afvalpotten en banken, een andere plaats krijgen. Ook het plaatsen van meer groenpartijen in speciaal aangebrachte bakken zullen een gezelligere uitstraling teweeg brengen. Fietsenrekken zullen deels verdekt worden opgesteld, waarbij tevens het straatpatroon qua bestrating wordt aangepast, waardoor er een meer logische looproute zal ontstaan.

De financiering van deze upgrade kwam tot stand via het project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ van gemeente Castricum, de ‘Biesterbos Groep’ en Ondernemersfonds. “Naar verwachting zullen toekomstige detaillisten zorgen voor het opwaarderen van de leefbaarheid en zijn er ook mogelijkheden tot het organiseren van evenementen en muziekoptredens”, volgens Henk Ruijter, programmaleider ‘Versterking Winkel -Verblijfsgebieden’. Daarbij de verwachting dat de werkzaamheden feestelijk worden afgesloten en tijdens ‘Candlelight Shopping & Music’ op zaterdag 19 december de vuurpotten ook daar zullen branden. 

door onze verslaggever Aart Tóth