Jabik Veenbaas leest voor uit nieuwe gedichtenbundel

Algemeen
Dichter en schrijver Jabik Veenbaas uit Bakkum.
Dichter en schrijver Jabik Veenbaas uit Bakkum. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Boekhandel Laan gaat zondagmiddag 11 oktober om 14.00 uur maar dan wel alleen voor diegene die snel reserveren via info@boekhandellaan.nl, want er kunnen nog maar 10 mensen een Corona bestendige stoel krijgen. Jabik Veenbaas leest voor uit zijn laatste bundel met filosofische gedichten ‘ Soms kijkt de aarde me aan’, onder muzikale begeleiding van pianiste Corinne Moerbeek en sopraan Elise Keep.

Verwoestende kracht

De bundel heeft een aardse, maar filosofische toon. Enkele persstemmen over deze bundel: ‘Achter de schijnbaar eenvoudige teksten schuilt een verwoestende kracht’ (Friesch Dagblad); ‘De boeiende Friese dichter Jabik Veenbaas toont zich in versvorm een aardse wijsgeer’ (Elsevier); ‘Soms kijkt de aarde me aan is een rijke verzameling van observaties, overwegingen en doordenkertjes’ (Meander). Veenbaas zal een flink aantal gedichten uit de bundel voorlezen. Er is muzikale begeleiding van componiste/pianiste Corinne Moerbeek en sopraan Elise Keep. Zij zullen verschillende gedichten uit de bundel ten gehore brengen die door Corinne Moerbeek op muziek zijn gezet. De toegang is gratis, maar vol = vol.

Over Jabik Veenbaas

Jabik Veenbaas (1959, Hilaard) studeerde Engels aan de Universiteit van Amsterdam en Wijsbegeerte en Fries aan de Vrije Universiteit. Hij woont tegenwoordig met vrouw en zoon in het Noord-Hollandse plaatsje Bakkum en is werkzaam als dichter, schrijver, vertaler en publicist. Van begin 1999 tot begin 2005 recenseerde hij Friestalig proza voor de Leeuwarder Courant. Verder werkte hij van 2007 tot 2008 als recensent filosofie voor Het Financieele Dagblad. Hij publiceerde essays en artikelen over allerlei filosofische en literaire onderwerpen in bladen als Trouw, Filosofie Magazine, Tirade en De Tweede Ronde en poëzie in onder meer Hollands Maandblad, Het liegend konijn, Poëziekrant, De Brakke hond en Ballustrada. Veenbaas publiceerde zeven dichtbundels, zowel in het Nederlands als in het Fries. In 2015 kwam Mijn vader bad (Nieuw Amsterdam), een bundel over zijn jeugd. Hans Puper schreef op Meander over deze bundel: ‘Het levert fascinerende, beeldende poëzie op. Sommige regels krijgen de kracht van een aforisme.’ Hij publiceerde twee bundels met essays. In 2013 verscheen zijn boek De Verlichting als kraamkamer (2013)De verlichting als kraamkamer een boek met essays over Verlichtingsdenkers. Het boek kende een zeer lovende ontvangst en stond in 2014 op de shortlist voor de Socrateswisselbeker. De recensent van Trouw over dit boek: ‘Stimulerende lectuur, omdat Veenbaas bestaande ideeën over Verlichtingsdenkers voortdurend ter discussie stelt.’