Vrijwilligers helpen gezinnen tijdens tweede coronagolf

Algemeen
Vrijwilligers helpen gezinnen tijdens tweede coronagolf.
Vrijwilligers helpen gezinnen tijdens tweede coronagolf. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Door de coronacrisis kunnen deelnemers en vrijwilligers van het thema Opvoeden& Opgroeien bij Humanitas elkaar niet altijd meer in levenden lijve ontmoeten. Maar het werk gaat toch door. Vrijwilligers in de regio Noord-Kennemerland vinden inventieve oplossingen om met hun deelnemers in contact te blijven.

Zo blijven vrijwilligers van Home-Start opvoedondersteuning bieden aan hun gezinnen. Maatwerk, want ieder gezin en iedere vrijwilliger hebben andere behoeften. Waar de een met gepaste afstand thuis afspreekt , maakt de ander liever een afspraak in de frisse buitenlucht. En de derde spreekt bij voorkeur online af. En daar zitten natuurlijk ook allerhande varianten tussen.

Zo spreekt vrijwilliger Monique wekelijks af met moeder en haar twee kinderen bij het speeltuintje tegenover het huis. Bij mooi weer treffen zij elkaar daar, bij slecht weer nestelen zij zich met een kopje thee achter de computer en spreken de week door. “Ik vind het prettig om elke week contact te hebben en even te horen hoe het gaat. In een week kan heel veel gebeuren dus met een luisterend oor en wat tips kan ik moeder ook op afstand ondersteunen. Zo is er ook de VoorleesExpress. Een vrijwilliger leest twintig keer voor in een gezin om de taalontwikkeling te stimuleren. Ook hier zijn de vrijwilligers inventief geworden.

Spel aan Huis wordt in de Corona-tijd omgedoopt naar Buitenspel, want ook juist buiten kunnen ouders en kinderen samen leren spelen. De activiteit wordt door stagiaires van een pedagogische opleiding gedaan. “Soms kom ik bij een gezin en zie ik slechts één spelattribuut, de afstandsbediening. Door te spelen leren kinderen zelf na te denken en zelf oplossingen te verzinnen. En hoe mooi is het dat dit buiten kan?”

En tenslotte zijn de vrijwilligers van Schoolwijs juist in deze tijd erg actief! Ze ondersteunen ouders bij zaken rondom de basisschool van hun kinderen. Met deze initiatieven maakt Humanitas het mogelijk dat vrijwilligers ook in de Coronatijd de broodnodige hulp kunnen geven. Intussen kijkt Humanitas ook naar de toekomst. Bij bovenstaande projecten voorspellen we dat er in de (nabije) toekomst in toenemende mate een beroep op de vrijwilligers gedaan zal worden. Op 5 oktober start in Nederland de Week van de Opvoeding. Samen met de vrijwilligers van Opvoeden en Opgroeien maken we hier een prachtige week van, ondanks de Coronacrisis.

Meer informatie op www.humanitas.nl/afdeling/noord-kennemerland