Jeugdzorg en Horizon met vraagtekens

Algemeen
Een deel van de bijeenkomst over jeugdzorg door Horizon.
Een deel van de bijeenkomst over jeugdzorg door Horizon. ((Foto: Aart Tóth ))

CASTRICUM – Nee, er staat niet dat de ‘Jeugdzorg aan de Horizon’ is. We hebben het hier over instellingen die wel erg aan elkaar verbonden zijn. Mede omdat in 2018 de Jeugdzorg vanuit de overheid werd aanbesteed is in Noord-Holland de opdracht gegund aan Horizon, waar voor huisvesting gekozen is in het voormalig kindertehuis Antonius in Bakkum. Niet echt geschikt voor een deels ‘gesloten’ inrichting. Probleem van die overheveling naar gemeenten, lijkt het ontbreken van kennis op dit gebied, waardoor er klakkeloos op een aanbieding is ingegaan. Vragen te over, bleek uit de onlangs door CK&G georganiseerde thema-avond. In een eerdere poging dit onderwerp via de gemeenteraad bespreekbaar te maken werd door het presidium, alle fractievoorzitters, als niet belangrijk omschreven.

ingezonden verslag door Aart Tóth

Uit de thema-avond bleek snel dat het besluit van het presidium voorbarig was. Onder voorzitterschap van Mees Hartvelt, waren eerst Roel Beems fractievoorzitter CK&G, Helene van Beek onderzoeksjournalist en Meike Terhorst jeugdrechtsadvocaat, die opening van zaken gaven over de aanbesteding van de jeugdzorg in de gemeenten. Buiten de aanbesteding voor twee jaar, is nu de geluidloze verlenging aan de orde per januari wat een verantwoording van het college blijkt zonder raadinmenging.

Horizon opnieuw in openbaarheid vanwege steekpartij

Dat dit opnieuw in de openbaarheid komt heeft mede zijn oorsprong hoe de Horizon en in het bijzonder Antonius in het nieuws komt. Een steekpartij in het centrum van Castricum bleek zijn oorsprong te vinden in het Jeugdzorghuis Antonius met weggelopen jongeren. In de praktijk blijkt dat er regelmatig jongeren verdwijnen uit het huis, waarvan zelfs 5% nooit meer terugkomt en in de illegaliteit terecht komt. Die jongeren (12 tot 18 jaar) zitten er niet zomaar, allen ten gevolge van strafbare feiten.

Te maken met onderhandse gunning

Uit een rondgang langs 18 gemeenten in Noord-Holland die te maken hebben met aanbesteding van Jeugdzorg blijkt dat er een onderhandse gunning heeft plaatsgevonden en wel aan Horizon met de nodige druk op de ketel, zonder dat andere aanbieders een kans kregen. Daar omheen veel geheimzinnigheid over de eisen en financiën. Horizon blijkt voor elke jeugddelinquent zo’n 150.000 euro per jaar te ontvangen. Daarvoor moet natuurlijk wel wat geleverd worden zoals opleiding en klaarstomen voor terugkeer in de maatschappij. Daar is een deskundig team nodig, wat bij Horizon in de praktijk niet echt honkvast is gezien de wisseling in personeel en ook de medische staf welke grotendeels verdwenen is. Er is zelfs een onderzoeksjournalist in de persoon van Helene van Beek, die zich in die materie stortte en er slapeloze nachten aan overhield. Ze schreef er zelfs een boek over getiteld ‘Kinderen van de Staat’, wat eind oktober verschijnt. Zij toonde aan wat er allemaal fout gaat bij Horizon en wat voor schimmige zaken er rond omheen spelen. Duidelijk daarbij is dat de 18 gemeenten een rad voor de ogen getoond is, dat alle voorvallen onder het tapijt verdwijnen. Daarbij laat de gemeente Castricum het wat betreft controle op brandveiligheid liggen is daarbij haar mening. 

Conclusie van de thema-avond over Horizon

“Conclusie van de avond is dat gemeenteraden zich moeten haasten duidelijkheid en opheldering te vragen over Horizon welke deel schijnt uit te maken van een brievenbusholding op Curaçao met 5 bestuurders op papier die zitting hebben in een klein kamertje op een industrieterrein.”

Wilt u reageren? Stuur een mail naar  onzen redactie via: redactie.cnb@rodi.nl

Een deel van het bewuste onderkomen Horizon in Rijksmonument Antonius.