Huis ter Wijck opent historisch nostalgisch vijftiger jaren kamertje

Algemeen
Afbeelding
((Foto: Aangeleverd))

CASTRICUM/BEVERWIJK - Op dinsdag 6 oktober is het Uitbureau van de ViVa Zorggroep in hun pas opgeknapte Huis Ter Wijck in Beverwijk op een feestelijke wijze de ‘’nieuwe oude’’ kamer officieel in gebruik genomen. Deze plek gaat dienst doen als een ontmoetings- en activiteitenkamer waar het knus en nostalgisch vertoeven zal zijn.

Geschonken door het Strandvondstenmuseum Castricum

De kamer is voornamelijk samengesteld met meubelstukken en attributen uit de 50- en 60-er jaren van de vorige eeuw, uitgebreid met spullen van de bewoners zelf en hun familie. ‘’Een feest der herkenning’’ was al een veelgehoorde opmerking in het Strandvondstenmuseum, waar de afgelopen jaren in de nostalgische sfeer van vroeger veel bezoekers presentaties voorgeschoteld kregen over onze strand- en streekhistorie met verschillende anekdotes.

Met de vergrijzing nemen ook de aan dementie gerelateerde aandoeningen toe. Al onze zintuigen leggen herinneringen vast. Reuk, smaak, gevoel en geluiden. Daardoor komen vaak herinneringen boven als men dingen van vroeger ziet, een bepaalde geur ruikt of een liedje hoort van toen. De nu gereedgekomen ruimte draagt bij aan de mogelijkheid om herinneringen op te halen.

In het Strandvondstenmuseum- en op locaties, zijn er de afgelopen 8 jaren vaak een presentatie verzorgd voor deze doelgroep, met streekhistorische verhalen, anekdotes en liedjes van vroeger.

Met Het Huis ter Wijck is er al afgesproken dat men in deze vertrouwde nostalgische ruimte voor de bewoners alvast een paar keer een presentatie zal verzorgen.

Is uw interesse ook gewekt? Voor zorginstellingen en scholen gelden gereduceerde tarieven. Voor meer informatie mail naar info@strandvondstenmuseum.nl of bel met Menno Twisk 06-22923226

Het strandvondstenmuseum is inmiddels een reizend museum, waarvan het de bedoeling is dat deze op de middellange termijn op zal gaan in De Stichting Strand en Streekhistorie.

De Stichting is een initiatief dat voorkomt uit de behoefte om de activiteiten van 2011 tot 2020 van de voormalige zorgkwekerij en Strandvondstenmuseum, voort te blijven zetten. Het streven is onder andere een actieve bijdrage te leveren, zodat toekomstige generaties zich een beeld kunnen blijven vormen van ons erfgoed, de typisch streekhistorische thema’s en bijpassende beroepen zoals o.a. de tuinbouw, afzanding, het smalspoor met zijn toepassingen, stroperij, duinhistorie, schelpenvisserij en het jutten.

Contact- en bezoekadres (tot 1 maart 2021): Strandvondstenmuseum/Zorgkwekerij Twisk en Stichting Strand en Streekhistorie (i.o.), Geversweg 2A, 1901 NW Castricum, tel: 06-22923226, www.strandvondstenmuseum.nl, info@strandvondstenmuseum.nl.