Stamgasten en kroegtijgers hebben het zwaar

Algemeen
In het hart van Castricum heerste afgelopen zaterdagavond een doodse stilte.
In het hart van Castricum heerste afgelopen zaterdagavond een doodse stilte. (Foto: Bert Westendorp)

CASTRICUM/WIJK AAN ZEE - Je bent zeventien, achttien, negentien jaar en ouder. Het avontuur staat centraal. Het weekend betekent uitgaan, de ontluikende liefde beleven en vrienden en vriendinnen ontmoeten.

Het weekend niet beleven

Met je vrienden aan het bier of wat anders. Daarvoor is het weekend. Dan zijn de cafe’s geopend. Komen de stoere verhalen, de spontane kussen, het elkaar weer zien. Altijd iets om naar uit te kijken. Sinds afgelopen weekend is alles anders. De kroegen en restaurants zijn na de mededeling van Rutte verleden week voorlopig voor vier weken - mogelijk langer - gesloten.

In het hart van Castricum heerste afgelopen zaterdag een maandagavondstilte. Drie BOA’s duiken een café in voor een bak koffie. De zaak is enkel het domein van deze drie. Met regelmaat controleren de surveillanten de omgeving en treden op wanneer er hangjongeren gesignaleerd worden. In Wijk aan Zee leek de Zwaanstraat zaterdagavond eveneens op een maandagavond, niets te beleven.

In het centrum van Uitgeest treffen we twee meiden en drie jongens, van wie één met een pas gekochte krat bier. Verder een jongen met een plastic zak, waarbij het rammelen van de flessen een duidelijke boodschap was. “Nee liever niet op de foto, want ik ben aan het solliciteren”, zei één van de tieners. Ook een meisje wilde beslist niet op de foto. Het tekent wel de sfeer onder de jeugd.

Een ondernemer, die anoniem wenst te blijven: “Landelijk zwalkend beleid om de horeca voor vier weken in het slot te gooien. Wel moet opnieuw duidelijk worden gemaakt, dat het kabinet aan tunnelvisie lijdt. Natuurlijk zagen we het aankomen, al had ik nog een beetje hoop dat ze zouden kiezen voor sluiting om zes uur. Weet je wat het is, wij zijn een makkelijk slachtoffer. Het is namelijk eenvoudig handhaven in cafés en restaurants.”

‘Ik snap het niet’

Om te vervolgen met: “Ik snap het gewoon niet. Eigen tekortkomingen schuift deze regering zo op het bordje van enkele bedrijfstakken, die er nota bene alles aan gedaan hebben om alles veilig en gezond te houden. Ik zeg niet dat de moed in mijn schoenen zakt, maar dit is erg makkelijk. En dat vinden we als horecaondernemers allemaal.”

En tot slot: “De onzekerheid telkens over hoe lang het duurt is het meest lastig voor een ondernemer. Je maakt natuurlijk een plan, dat is gebaseerd op vooruitzichten en feiten. Dit is puur crisismanagement. Over elke beslissing moet je drie keer nadenken, over elke euro die je uitgeeft moet je drie keer nadenken. Je zit echt met de gebakken peren.’’

Wat nu? Thuis blijven en naar de softe televisieprogramma’s kijken die je echt niet aanspreken. Wat dan? Wie het weet, mag het zeggen…

In Wijk aan Zee leek de Zwaanstraat zaterdagavond op een maandagavond, niets te beleven.