Opwaardeerplannen Castricum in het slop

Algemeen
Overduidelijk alleen op vrijdag, ‘afgesloten’!
Overduidelijk alleen op vrijdag, ‘afgesloten’! ((Foto: Aart Tóth))

CASTRICUM – Het is intussen een soort ‘Never Ending Story’ geworden, het in 2016 door toenmalig wethouder Kees Rood gepresenteerde plan om onder andere het centrum van Castricum een flinke upgrade te geven onder de noemer ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden Castricum’. In deze plannen zat onder andere het opknappen van het toen ‘Horecaplein’ genoemde pleintje, waar de zieke Kastanjeboom zou worden vervangen, fietsenrekken verplaatst, en het plein meer leefbaar gemaakt en omgedoopt in ‘Dorpsplein’. Daarbij zou het Dorpsplein als proef tijdens het seizoen autovrij worden om het meer de beleving van een uitgaansplein te geven. Ook voor de Burgemeester Mooijstraat staan mooie plannen in het programma. Deze zijn gepresenteerd op het gemeentehuis met art-impressions. Herprofilering en meer ruimte voor voetgangers, aangekleed met openbaar groen. Ook voor het Kerkplein zijn er plannen, om het aantrekkelijker te maken met onder andere een looproute om de kerk. Het autoluw maken van het dorpscentrum was ook een van de wensen om doorgaand verkeer, wat er niets te zoeken had, te weren en de leefbaarheid te vergroten.

Buiten de boven beschreven plannen is er het nodige gerealiseerd, zoals een parkeerroute, E-bike laadpalen, upgrade Bakkerspleintje, solarbanken, bebording looproutes belangrijke bestemmingen, de streekmarkt in Bakkum en nog veel meer.

Autoluw

Ook het autoluw maken van de Dorpsstraat maakte daar deel vanuit om onnodig doorgaand verkeer te weren. Intussen was de noodzaak hiervoor via het ministerie Infrastructuur & Waterstaat en ProRail al aangeroerd in het kader van het veiliger maken van spoorovergang Beverwijkerstraatweg. Verkeersdeskundigen binnen de gemeente hadden daar inmiddels al pilots voor bedacht verschillende mogelijkheden in de praktijk uit te proberen.

De initiatiefnemers gaat het in de eerste plaats erom, dat de dorpskern veiliger wordt voor fietsers en wandelaars en daardoor aangenamer om te verblijven. ‘Vergeet het maar’, want ondanks dat plannen voor het autoluw maken van de Dorpsstraat al heel lang gepresenteerd waren, kwamen er protesten van enkele ondernemers vlak voordat het besluit voor de start van een pilot zou worden genomen. Gevolg geen pilot voorlopig en misschien helemaal niet meer.

Dus het Dorpsplein wordt alleen op de vrijdagen afgesloten als er markt is, wat overigens prima werkt.

Afbeelding