Castricum dé Zero Waste gemeente van Nederland?

Algemeen
Marijke overhandigd in Bakkerij Brakenhoff een brood in een duurzame zak. Brakenhoff is een van de vele winkels die willen gaan voor minder afval.
Marijke overhandigd in Bakkerij Brakenhoff een brood in een duurzame zak. Brakenhoff is een van de vele winkels die willen gaan voor minder afval. (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM - Transitie Castricum is alweer 10 jaar actief aan de weg aan het timmeren om gemeente Castricum richting een ‘Zero Waste gemeente’ te begeleiden. Dit houdt in dat ze allerlei activiteiten op het gebied van de energie transitie richting een meer duurzame wereld ontplooien. De vrijwilligers willen lokaal het verschil maken, samen met de bewoners. Ondernemers in Castricum werken ook actief mee. De ‘Neem je eigen verpakking mee’ sticker is op steeds meer gevels van winkels te zien. Stop dus een bakje of zakjes in de tas voordat je een boodschappenlijstje gaat schrijven. Wordt gemeente Castricum dé Zero Waste gemeente van Nederland? Een mooi doel!

Woordvoerder Marleen Heeman van Transitie Castricum: “Ons uitgangspunt is dat er grote wereldproblemen zijn, zoals uitputting van de aarde, het opraken van goedkope olie, terugloop van biodiversiteit, etc. Mondiale problemen waar de burger misschien van denkt dat hij of zij daar niet veel invloed op kan uitoefenen. Wij denken dat we wel een positieve bijdrage kunnen leveren. Door op lokaal niveau met elkaar acties te bedenken. Stappen te zetten en een positieve koers kunnen varen voor een betere toekomst.”

Transitie Castricum heeft inmiddels ruim 350 lezers van de maandelijkse nieuwsbrief. Ze hebben naast een Transitie-café ook een Repair-café, Soep-café, een Zero waste-tour. Heeman: “Ook geven we workshops over tal van onderwerpen zoals permacultuur, biodiversiteit, een alternatieve lokale economie. We vertellen bijvoorbeeld over ruilsystemen, over wat bomen voor ons doen en hoe belangrijk het is om ‘eerlijk’ te eten.”

Transitite Castricum is een vrijwilligersnetwerk. Ze werken niet met geld en werken samen met CALorie, de bibliotheek, stichting Welzijn, de gemeente, bedrijven en scholen.

Kijk voor meer informatie op www.transitiecastricum.nl