Wereldwinkel 50 jaar in Castricum

Algemeen
Jo Vissers voor de eerste Wereldwinkel in de Egmondenstraat 9 in 1970.
Jo Vissers voor de eerste Wereldwinkel in de Egmondenstraat 9 in 1970. (Foto: Werkgroep Oud-Castricum)

CASTRICUM - Best wel een bloemetje waard, 50 jaar op vrijwillige basis kunst en cadeauartikelen uit ontwikkelingslanden verkopen in Castricum. Werden onlangs verschillende vrijwilligers in het zonnetje gezet door burgemeester Toon Mans, vanwege hun zeer lange vrijwillige inzet, nu is het feest voor de ‘Wereldwinkel’ op zich. Ze bestaan immers in Castricum in november op de kop af 50 jaar, dus tijd om dat van de daken te schreeuwen.

Bedrijf in beeld dossier

door onze verslaggever Aart Tóth

In 1970 werd de eerste Wereldwinkel in Castricum geopend door Sinterklaas

10 November 1970 werd de eerste Wereldwinkel in Castricum geopend door Sinterklaas op de hoek van de Van Egmondenstraat en Brakenburgstraat. Daarvoor was mede door inbreng van Jo Vissers op Bevrijdingsdag in 1970 op de ‘Vredesmarkt’ op het Kooiplein voor 1.600 gulden verkocht, wat een aanmoediging bleek nog driemaal op de weekmarkt te gaan staan. Opbrengst was toen al bestemd voor het bestrijden van armoede in Ontwikkelingslanden.

Verhuizing Wereldwinkel naar de Overtoom

Na drie jaar verhuisde de Wereldwinkel naar dorpshuis De Kern op de Overtoom, totdat bouwbedrijf de Nijs een directiekeet beschikbaar stelde welke aan de Henri Schuytstraat werd geplaatst. Vrijwilligers knapte de keet op en deze werd in juni 1973 geopend door Gerrit Huizer, hoogleraar-directeur van het Derde Wereld Centrum.

De te verkopen artikelen bestonden in die tijd uit Cubaanse rietsuiker, koffie en thee. De suiker werd in grote balen aangeleverd en werd door vrijwilligers afgewogen en in kleinere hoeveelheden verpakt. Ook werden er buiten de winkel acties georganiseerd zoals huis-aan-huis verkoop en boycot van Angola koffie bij Albert Heijn om deze niet meer te importeren uit een Koloniaal land. Deze actie werd zelfs landelijk overgenomen, waarna Albert Heijn zwichtte en stopte met de invoer en verkoop.

Acties tegen AH, barricades voor de winkels

De jaren erna kwam de Wereldwinkel geregeld in het nieuws, onder andere door Nellie Borst die het contactblad ‘Biba’ opzette in 1972. De acties tegen Albert Heijn hadden intussen een hoogtepunt bereikt met zelfs opzetten van barricades voor de winkels met bakfietsen en auto’s.

Intussen werd een documentatiecentrum opgezet waar alle informatie en publiciteit over de Wereldwinkel werd bewaard. Dat centrum werd groter en groter en in 1987 verbouwd en gemoderniseerd om in 1988 heropend te worden. In 1973 werd de Wereldwinkel als rechtspersoon omgezet in een stichting, om het beter te kunnen beheren in verband met verzekeringen etc. Alle Wereldwinkels kwamen onder de paraplu van de Stichting.

Eigen huisvesting aan de J.F. Smeetslaan

In Castricum bestond het bestuur uit Willy Slagman, Bob Walbeek, Maarten en Aad de Wit. Intussen bestond de Wereldwinkel Castricum alweer 10 jaar, wat in 1991 resulteerde in een eigen huisvesting aan de J.F. Smeetslaan, waar het nu nog steeds gevestigd is. Er volgde nog vele gedaantewisselingen en verandering in assortiment tot op heden waar de artikelen meer zijn afgestemd op de vraag van kwaliteit tot aan prachtige kunst. 

Kom eens langs bij de Wereldwinkel aan C.F. Smeetslaan 4 in Castricum, www.wereldwinkelcastricum.nl

Huidige huisvesting J.F. Smeetslaan met een deel van de groep vrijwilligers 50 jaar later.