Nieuwe rubriek: Op ‘t matje

Algemeen
Judith nodigt jou uit om bij ons op het matje te komen zitten.
Judith nodigt jou uit om bij ons op het matje te komen zitten. (Foto: Yvette van der Does)

LIMMEN – In onze nieuwe rubriek ‘Op ‘t matje’ nodigen we lezers uit iets aan ons ‘uit te leggen’ door bij ons op de Rodi blauwe yogamat plaats te nemen. Judith Bosman - Draai bijt voor ons de spits af, want we hebben een vraag voor haar. Waarom blijft zij als ondernemer zo opgewekt en oogt ze ontspannen in deze moeilijke tijd?

Met het wegvallen van verbinding met anderen raken mensen van zichzelf verwijderd

Judith Bosman inspireert in haar Academie voor Gevoel mensen om bewuster en gevoeliger te zijn. Elke week zitten er bij haar (al) mensen op een yogamatje, aan de Schoolweg 7 in Limmen. Maar is het dan niet verstandiger jezelf af te sluiten voor alles wat er tegenwoordig op ons afkomt?

Veel mensen zijn niet goed geaard

“Nee dat is niet verstandig”, legt Judith uit. “Want verbinden is een oer behoefte van de mens.” De afgelopen tijd moeten we dat sterk ontberen. Daardoor voelen veel mensen zich somber en sluiten zich af. Sommigen hebben nu sneller een kort lontje, in bijvoorbeeld het verkeer of de supermarkt.” Judith denkt dat dit komt omdat veel mensen niet goed ‘geaard’ zijn. Ze keren zich wel naar binnen, maar zijn daar niet echt thuis. Met het wegvallen van de verbinding met anderen raken mensen nog meer van zichzelf verwijderd.

“Voor mezelf werd het op de eerste dag van de lockdown in maart direct duidelijk, dat dit een tijd is om bij jezelf naar binnen te gaan. Te voelen wat de situatie echt met je doet. Mijn ervaring is, dat wanneer ik even ga zitten, mijn ogen dichtdoe, mijn voeten op de grond zet, ik dan beter kan luisteren naar wat ik zelf echt wil. Laatst kreeg ik de gedachte ‘Ik wil helemaal niet meer naar het nieuws luisteren, ik wil zoveel mogelijk naar buiten’.” Dus gaat Judith elke dag de natuur in.

“Kom je dan weer thuis, is het fijn als je woning comfortabel is”, weet ze. Judith werd onlangs zestig jaar en kon geen mensen uitnodigen. Ze besloot toch het huis te versieren. “Ik heb het gewoon gedaan voor mezelf”, lacht ze. “Het is extra belangrijk in deze tijd je huis gezellig te maken.”

Stressvolle situatie voor ondernemers

Judith werd nog meer met haar gevoel geconfronteerd toen de studio dicht moest. Voor elke ondernemer is dat een stressvolle situatie. “Toen ben ik ook weer direct gaan ‘voelen’ wat dit met me deed. Naar binnen kijkend ontdek ik elke keer weer dat dit een tijd is van bezinning. Ik hoorde het ook van anderen. Ik ben daar toen direct mijn lessen op aan gaan passen. Ik geef nu ook privébijeenkomsten. Ik verwerk mijn nieuwe ervaringen direct in de lessen.”

Sommige bedrijven zijn nog steeds gesloten en de maatregelen duren nu al bijna acht maanden. Hoe ga je dan om met zoveel stress? “Dan is het juist nog belangrijker om bij jezelf naar binnen te gaan”, stelt Judith. “Door meer te leren voelen, soms letterlijk je ogen ervoor sluiten, kom je erachter dat alles er al is. Kijk niet naar wat je niet kunt doen, maar kijk naar wat wel kan binnen je bedrijf. Ondernemers kunnen in die rust en stilte mogelijk op nieuwe ideeën komen.

Gebruik eigen wijsheid, filter informatie goed

Judith waarschuwt mensen om zich niet gek te laten maken door de buitenwereld. “Kijk goed naar hoe het zich verhoudt tot je eigen leven. Gebruik daarbij je ‘eigen wijsheid’, filter alle informatie goed, er is zoveel onrust in de wereld, alles wordt momenteel ook uitvergroot. Bewaar dus een gezonde afstand tot bepaalde berichten, het gaat niet altijd over jou, maar blijf wel altijd bij jezelf. Verlies jezelf niet uit het oog.”

Voor mensen zonder bedrijf geldt natuurlijk hetzelfde. “Denk na over waar je het gelukkigst van wordt, vaak zijn dit dingen die niet eens iets kosten! Een lekkere boswandeling, beetje rondom huis rommelen, het kan van alles zijn.”

Kom in verbinding met jezelf

Kortom voel je je geïsoleerd, angstig, boos of verdrietig? Ga op een stoel zitten of op een yogamatje. Sluit je ogen. Zet desnoods je kookwekker een paar minuten en ga ‘voelen’. Kom in verbinding met jezelf, het is onze oerbehoefte.

Heb jij een lokaal verhaal om te delen met onze lezers? Of weet jij iemand die we kunnen uitnodigen plaats op ons matje! Stuur ons dan een mail: redactie.cnb@rodi.nl

'Daar bij die bordjes' is het huis van Judith en haar man.