Grondeigenaren Zanderij ondergesneeuwd?

Algemeen
Belangenbehartiger Adri Hopman bij het betreffende gebied Zanderij Noord.
Belangenbehartiger Adri Hopman bij het betreffende gebied Zanderij Noord. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM – De plannen uit 2016 om een Landal GreenParks te ontwikkelen op de Zanderij Noord liggen in het vergeetboekje, zoals vele plannen om toekomstgericht iets te ontwikkelen in Castricum. Toch blijken er Castricummers die zich nog steeds inzetten wat positieve ontwikkelingen tot stand te brengen in Castricum en zeker in het gebied Zanderij Noord. Eén daarvan is Adri Hopman, die in zijn hoedanigheid als toenmalig makelaar zelfs met twee voorgaande wethouders tot bijna afspraken kwam, waar grondeigenaren afhaakten. Dat ging over woningbouw op Zanderij Noord om er vier á vijf woningen per hectare te bouwen.

door onze verslaggever Aart Tóth

Een van de laatste raadsvergaderingen kreeg Adri gelegenheid zijn zienswijze nogmaals toe te lichten met een emotioneel betoog om nogmaals een poging te doen nu wel de handen op elkaar te krijgen. Vanaf het afhaken van grondeigenaren is Adri als inwoner en mede namens eigenaren familie Liefting, Rob Sluis en Wim Tromp bezig de belangen te coördineren omtrent Zanderij Noord.

Sessies riepen emoties op

Hopman: “Bij de vorige plannen voelden vele grondeigenaren zich ondergesneeuwd. Er was veelal geen ruimte om naar de agrariërs en bollenkwekers te luisteren. De sessies over het gebied riepen veel emoties op en zeker bij families die al generaties lang- 80 tot 140 jaar – op betreffend gebied hun brood verdienden. De betreffende procesbegeleider nam de grondeigenaren amper serieus, ook niet bij de wisselwerking van woningbouw als voor de agrariërs ter compensatie ook woonruimte beschikbaar zou komen.”

Het moest tot begin 2019 duren, een jaar na vaststelling van de ‘Hoofdlijnen Kadernota Zanderij Noord’, voor de grondeigenaren werden meegenomen in een financiële onderbouwing. “Eigenlijk waren de grondeigenaren het intussen zat en ook na veel overleg was er geen overeenkomst”, aldus Hopman.

Grond verwerven of anders onteigening?

Op verzoek van de grondeigenaren was er 8 juli 2019 een gesprek met wethouder Slettenhaar, waar hij vertelde dat de belangen van de grondeigenaren gerespecteerd zouden worden en dat ze bij veranderingen of acties direct geïnformeerd zouden worden. Het zou een jaar duren tot juli en augustus 2020 voor de grondeigenaren werden voorgesteld aan een nieuwe procesbegeleider Hansen. Hansen liet aan hen weten: “Er ligt een plan voor omzetting in natuur en er ligt een zak geld van Tennet. PWN neemt met u contact op om de grond te verwerven en als u niet meedoet wordt er over gegaan tot onteigening.”

Verlies voor grondeigenaren

Het verschil in waarde van agrarische grond verdampt tot de waarde als natuur, waardoor er groot verlies ontstaat. Daarbij hechten zij een groot belang aan goede gesprekken. Een deel grondeigenaren zien een grote kans voor de gemeente om eindelijk eens woningen te bouwen voor starters en senioren. Daarbij willen de eigenaren meedenken over de invulling van hun grond.

In een vervolgartikel volgende week wordt nader ingegaan in de visualisatie van ideeën die bij grondeigenaren van Zanderij Noord Oost en Zanderij Noord West leven.