Uitzonderingen voor niet dragen mondkapje na 1 december

Algemeen
Mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking dragen geen mondkapje.
Mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking dragen geen mondkapje. (Foto: Yvette van der Does)

REGIO - Vanaf vandaag geldt in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht: in winkels, in de bus of trein, gemeentehuis of de bibliotheek. Sommige mensen hoeven vanaf 1 december geen mondkapje te dragen op plekken waar dat verplicht is. Ze kunnen met een bewijs of kaart aantonen dat ze een vrijstelling hebben. Goed om te weten en rekening mee te houden.

Mensen met beperkingen of ziektes vallen onder uitzondering

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Deze groep is niet in staat een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een gezichtsaandoening, een longaandoening of ontregeld raken. De uitzondering geldt ook voor begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

Uitzondering aantonen

Politie, boa’s maar ook winkelpersoneel of een OV-bedrijf kunnen vragen om het aannemelijk te maken. Het aantonen kan door middel van een vrijstellingskaart, een brief van de (huis)arts, behandelaar, instelling of recept/medicijn of andere manier. 

Een kaart kan worden uitgeprint en getoond aan een handhaver en kunnen worden aangevraagd bij de zorgaanbieder of cliëntenorganisatie. Niemand is verplicht om medische gegevens te laten zien. Wie toch wordt beboet kan in verzet gaan. Op de boete staat aangegeven waar en hoe dit kan. Als vanwege de beperking of ziekte geen mondkapje gedragen kan worden, maar wel een faceshield, dan mag dat.

Winkels mogen vragen naar reden van uitzondering

Een winkel mag mensen zonder mondkapje niet weren. Winkeliers mogen wel vragen naar de uitzondering. Een winkelier is binnen de wettelijke mondkapjesplicht niet verplicht om te handhaven of te beboeten.

Let op: er zijn bedrijven die vrijstellingskaarten verkopen, trap daar niet in, deze zijn ongeldig. Overleg met de eigen behandelaar, arts of zorginstelling. Kijk voor vrijstelling ook op deze site van Vilans voor uitgebreide informatie.

Bron: Rijksoverheid