Versterking van Winkel- Verblijfsgebieden in 2021

Algemeen
Plan upgrade Kerkplein klaar voor uitvoering in 2021.
Plan upgrade Kerkplein klaar voor uitvoering in 2021. (Impressie: Buro van der Eng)

CASTRICUM - Net als voor zoveel andere zaken kunnen we wel stellen dat het ook voor het programma ‘Versterking Winkel en Verblijfsgebieden’ in Castricum een raar jaar was. Behalve de Corona-regels, was er ook nog een noodzakelijke herijking van het programma. De betrokkenheid van ambtenaren van verschillende afdelingen eiste steeds meer aandacht, omdat de verschillende projecten in het programma steeds groter werden. Dat had enige tijd nodig om aanpassing in de werkroosters te realiseren, maar dat is nu op orde.

door onze verslaggever Aart Tóth

Er is hard gewerkt afgelopen jaar, al zijn niet alle werkzaamheden zichtbaar. Helaas stagneerde de pilot over het autoluw maken van het centrum. Begin januari is dit weer opgepakt met een Zoom-sessie met betrokkenen. Wat wel van de grond kwam met prachtige borden en palen zijn de toeristische wandelroutes, dat veel zoeken en vragen zal voorkomen.

Het Bakkerspleintje is op wat minimale zaakjes klaar na een update. Programmaleider Henk Ruijter: “Dat zou ondernemers moeten uitdagen zich daar te vestigen. Gemis is echter wel het verdwijnen van Wier&Ga. Hopelijk komt daar dit jaar een oplossing voor.” Wat betreft het vrijdagse marktwezen zijn er verschillende bijeenkomsten geweest om over verbeterpunten te spreken. Door de coronacrisis is die ontwikkeling gestagneerd. Verwachting is dit in het begin van het nieuwe jaar weer wordt opgepakt.

Interessante ontwikkeling Kerkplein

Het Kerkplein wordt een interessante ontwikkeling zoals de plannen er nu uitzien. In bijgaande illustratie is daar iets van terug te vinden. Veel groen, goed zicht op de monumentale kerk en allerlei (speel)voorzieningen voor een aangenaam verblijf. De ideeën worden nu ambtelijk uitgewerkt, waarna duidelijk wordt, hoe kan worden verder gegaan. Het gaat een project worden met onder andere de mogelijkheid om rondom de kerk te kunnen lopen. De financiën spelen uiteraard een rol bij welke ideeën wel of niet uitgevoerd kunnen worden.

Voor de Burgemeester Mooijstraat zijn een aantal overleggen met ondernemers en bewoners geweest. Naar aanleiding daarvan heeft stedenbouwkundige Tom van der Eng enkele ontwerpen ter keuze gemaakt, waarbij deze straat meer aantrekkingskracht zal uitstralen voor consumenten. Ook dat wordt begin 2021 weer opgepakt.

2020 toch nog een vruchtbaar jaar

Ondanks alles is 2020 toch een vruchtbaar jaar geweest voor het programma en zijn de betrokkenen tevreden met de resultaten tot nu toe. Henk Ruijter: “Ik beleef veel plezier aan de samenwerking met betrokken ondernemers, inwoners, ambtenaren en andere partijen.” De contouren van een gezellige en veilige dorpskern worden steeds duidelijker en zichtbaar.