Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie hoort politieagenten als getuigen

Algemeen
Een huisarts wordt gehoord tijdens de Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie.
Een huisarts wordt gehoord tijdens de Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie. (Foto: BPOC2020)

REGIO - Sinds oktober vorig jaar is er een burgeronderzoekscommissie naar het coronabeleid actief in Nederland, ze noemen zich de Buitenparlementaire Onderzoekcommissie 2020 (BPOC2020), ze doen onderzoek naar het door de overheid gevoerde coronabeleid. Initiatiefnemer Ds. Pedro Kuit: “De Tweede Kamer volgt zonder noemenswaardige tegenstand de maatschappij ontwrichtende maatregelen van dit kabinet, met de noodwet als voorlopig dieptepunt. Ik accepteer dat niet en daarom doen we nu zelf dit onderzoek.”

Inmiddels ruim veertig getuigen-deskundigen gehoord

De commissie doet dat door het afnemen van verhoren met getuigen-deskundigen. Ze hebben inmiddels ruim veertig getuigen-deskundigen gehoord waaronder artsen, virologen, wiskundigen en economen. Maar ook ondernemers, leerkrachten en ouders worden gehoord.

Kuit, namens de BPOC2020: “Wij nodigen ook Minister President Rutte, Minister de Jonge, Jaap van Dissel van het RIVM, het Outbreak Management Team en ieder die bij het beleid van de regering betrokken is uit om deel te nemen aan dit onderzoek.”

Na een oproep eind vorig jaar hebben zich inmiddels ook veertig politieagenten aangemeld om te getuigen. De verhoren van politieagenten zullen in de tweede helft van januari worden afgenomen.

“Agenten geven bij ons aan dat ze in gewetensnood zijn gekomen”, vertelt Kuit. “Omdat ze naar hun zeggen gedwongen worden methodes toe te passen waar ze niet meer achter kunnen staan. Bijvoorbeeld dat men opdracht krijgt om voor kleine vergrijpen zoals het niet dragen van een mondkapje, buiten proportioneel zware methodes in te zetten.”

Anoniem en onherkenbaar verhoor

De commissie roept politieagenten en andere professionals op zich te melden, wanneer ze als getuige willen worden gehoord. Indien door de getuige gewenst kan het verhoor ook anoniem en onherkenbaar worden afgenomen. Persoonlijke gegevens van de getuigen zijn dan alleen bij de commissie bekend. De verklaringen worden gebundeld in een schriftelijk en audiovisueel zwartboek en zijn terug te zien via de website.

De verhoren worden ook live uitgezonden en de opnamen van alle verhoren zijn samen met de afgelegde verklaringen terug te vinden op de website van BPOC2020

Video van het verhoor van verpleegkundige Jolien Bolhuis-Kooijman (8 november 2020).