VIDEO

Castricum heeft nu ook een eigen Plantenasiel

Algemeen
Mirthe Stoop bij een krat vol adoptieplanten. "Linda, kom jij je plantje nog ophalen?
Mirthe Stoop bij een krat vol adoptieplanten. "Linda, kom jij je plantje nog ophalen? (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM - Dit is de volgorde: kerstboom erin, kamerplant eruit, kerstboom eruit, kamerplant erin. Daardoor treffen we elk jaar weer allerlei kamerplanten aan op straat. ‘Het is nu of nooit”, dacht Mirthe Stoop op Sinterklaasavond. “Als ik nu niet met een Plantenasiel start, dan komt het er niet meer van.” En daar staat ze nu, te stralen in haar woonkamer, met om haar heen de eerste kamerplanten die te vondeling zijn gelegd bij haar voordeur. Plantenasiel Castricum is een feit.

Door Yvette van der Does

Met een stekje van de Koningin van de nacht (Selenicereus grandiflorus) in de hand belden we afgelopen woensdag aan bij Mirthe Stoop in de Piet Heinlaan in Castricum. Mirthe bood aan onze kantoorplant op te vangen, want onze redactie werkt al maanden vanuit huis. De Nachtkaars stond vreselijk te verpieteren. Met de dreiging voor een verlengde lockdown is het mogelijk zelfs een levensreddende actie van ons, om haar naar het Plantenasiel Castricum te brengen. Nu we het er toch over hebben, krijgt uw kantoorplant eigenlijk nog wel water?

Liefde voor planten

“Het Plantenasiel ontstond als een spontaan idee eigenlijk”, vertelt Mirthe. “Vanwege mijn liefde voor planten. Ik heb vooraf wel wat research gedaan naar bestaande opvanglocaties. Ik ontdekte dat er zo rond vijftien plantenasiels zijn in Nederland. Er zit er ook een in Alkmaar, maar er was nog niet een in Castricum. Wat je tegenwoordig ook ziet zijn de plantenbiebs. Dat zijn van die kleine kastjes aan de weg. Daar kunnen mensen overtollige planten in kwijt of gratis stekjes uit meenemen. Dat doe ik niet, ik vang ze op in huis, zeker nu het buiten zo koud is.”

Echte zielige planten

Mirthe is van beroep Psycholoog in de verslavingszorg bij Jellinek in Amsterdam. Pittige baan dus. En als ze dan terug is van haar werk, vindt ze haar ontspanning en plezier in het tuinieren. “In de zomer ben ik altijd in mijn tuin en bij mijn kamerplanten te vinden. Ook deze zomer veel, maar na de eerste lockdown had ik alles wel zo’n beetje verpot en aangeharkt. Ik ben zelfs nog een tijdje bij vrienden en familie gaan helpen in hun tuin.”

Rond 5 december ontstond het idee voor de opvang van planten. Mirthe: “Zo vlak na Sinterklaasavond nemen veel mensen een kerstboom in huis, dat is precies de tijd dat er dan een plant uit moet om ruimte te maken. Kerstboom erin, plant eruit, je kent het wel. Ik dacht ‘Dit is de beste tijd om ermee te beginnen’.” Inmiddels is de entree een afhaalpunt geworden en staan er op elk randje in de woonkamer groepjes kamerplanten. Er is zelfs een hoekje met echte stakkers. Mirthe wijst ze aan in de blauwe krat. “Dit zijn echt zielige, die heb ik gereserveerd voor mensen, maar ze hebben ze nog steeds niet opgehaald.”

kennis van planten groeit

Mirthe heeft inmiddels een Instagramaccount en Facebookpagina (Plantenasiel_Castricum) aangemaakt, waarop ze de door haar opgelapte planten aanbiedt. De grote planten, die bij haar te vondeling worden gelegd vinden gelukkig wel snel een nieuw thuis. “Grote planten zijn gelukkig hip!”, weet Mirthe. Ze weet nog niet alles over planten, maar haar kennis groeit. “Als mensen planten bij mijn voordeur zetten, neem ik ze mee naar binnen en ga ik eerst goed kijken wat er met de plant loos is. Is de plant ziek? heeft het luis? Zo ja, dan gaan ze eerst in quarantaine in de schuur. Ik lees veel over planten uit bijvoorbeeld het boekje ‘My green house’ van Getrude van der Linden. Ook het programma Gardeners World, met Monty Don vindt ik fantastisch om naar te kijken.

Vriend minder blij

De opgevangen planten staan overal in huis, tot onder de kapstok. De vriend van Mirthe is er minder blij mee. “Maar hij vindt het wel leuk hoor dat ik dit doe en gelukkig vinden de meeste snel een nieuw thuis. Ik ben ook niet van plan er een bedrijf van te maken.”

Thuis laten ophalen door nieuwe eigenaar

Staat bij u de Ficus Benjamin in de weg? Of kruipt uw Chineze lantaarnplantje over de grond? Neem contact op met Mirthe Stoop via Facebook of Instagram. Ook een mogelijkheid is daar om de planten onderling met elkaar te ruilen. Post een foto van een plant op Plantenasiel Castricum en laat haar bij jouw bij de voordeur ophalen door de nieuwe eigenaar.

Bekijk hier de video van onze Facebookpagina Rodi Castricum:


Hier nog wat leuke tips van Monty Don op Youtube:


Myrthe heeft in haar gang een afhaalpunt gemaakt waar liefhebbers een stekje kunnen afhalen of ter adoptie kunnen afstaan.
Kijk daar heb je echte zielige planten.
Plantenasiel verpotstation buiten.