Aanleg vlonder zorgt voor uitzicht op vogelwand

Algemeen
Aan de vlonders en uitkijkplateaus wordt hard gewerkt om deze zaken eind volgende maand gereed te hebben.
Aan de vlonders en uitkijkplateaus wordt hard gewerkt om deze zaken eind volgende maand gereed te hebben. (Foto: Bert Westendorp)

BAKKUM - Deze weken wordt er druk gewerkt aan een vlonder aan de westzijde van de IJsbaan in Bakkum, pal langs de Zeeweg. Vanaf die vlonder krijgen bezoekers een bijzonder uitzicht op een vogelwand. Op 4 januari zijn de eerste palen gezet voor de vlonders en uitkijkplateaus. Eind februari moeten, als het weer meezit, de werkzaamheden gereed zijn.

door onze verslaggever Bert Westendorp

Woordvoerster Jade Hurkmans van PWN: “We zijn nu bezig met de laatste fase van het ontwikkelen van de natuurijsbaan. Er komt ook een nieuwe looproute vanaf de Hoeptuin met een slingerend vlonderpad door het riet en over het water. De vlonderpaden komen uit op twee uitkijkplateaus die een prachtig uitzicht geven over het water en de nieuwe ijsvogelwand.”
 

IJsbaan Vereniging Kennemer IJsbaan bijna opgedoekt

Ooit was er sprake van dat PWN de natuurijsbaan langs de Zeeweg wilde opdoeken. Die mededeling kwam in 2017 en leidde tot paniek bij Vereniging Kennemer IJsbaan die vanaf 1933 de ijsbaan gebruikte. Vervolgens is na overleg met PWN besloten om de baan intact te laten.

Noordhollands Duinreservaat heeft veel natuurwaarde

Deze bijzondere locatie, midden in het Noordhollands Duinreservaat, heeft zich ontwikkeld tot een gebied met veel natuurwaarde. De natuurijsbaan is al jaren het leefgebied voor de zeldzame en beschermde gevlekte witsnuitlibel. Dat deze soort zich hier thuis voelt, zegt iets over de hoge waterkwaliteit, de waterplanten en de oeverbegroeiing. Die is dan goed op orde waar ook veel andere soorten van profiteren.

Natuurvriendelijker en toegankelijk voor wandelaars en fietsers

Maar de oever van de ijsbaan groeide langzaam dicht met bomen en het water raakte steeds dichter begroeid met riet. Om de libellen en daarmee vele andere soorten weer meer ruimte te geven werd najaar 2020 begonnen de natuurijsbaan nog natuurvriendelijker in te richten. Hierbij werd ook het wandelpad langs de ijsbaan verlegd. Het nieuwe wandelpad is smaller en loopt langs het hekwerk van landgoed Duin & Bosch. De nieuwe wandelroute is ook toegankelijk voor fietsers en mountainbikers.

Het dijkje midden in de ijsbaan is voor een deel inmiddels verwijderd. Enkel een eilandje is nog over van de dijk.  Boswachter Luc Knijnsberg: “Op het gemaakte eiland zaten zeven watersnippen en drie bokjes. Grappig hoe snel ze de plek weten te vinden.” Een andere boswachter spotte er snel na de aanleg zeven wilde zwanen. Het toont aan dat planten en dieren zich prima voelen in het gebied. Voor de schaatsliefhebbers rest nog één ding, vorst.