Castricum doet mee met woningbouwinitiatief Provincie

Algemeen
Betaalbare woningbouw in Castricum, nog niet van toepassing.
Betaalbare woningbouw in Castricum, nog niet van toepassing. (Foto: Aart Toth)

CASTRICUM – We hebben het kunnen waarnemen in verschillende media, de Provincie Noord-Holland heeft de koppen bij elkaar gestoken en besloten op verzoek extra hulp te verlenen aan gemeenten met woningbouwprojecten. Volgens plannen moeten er immers 230.000 woningen in de Provincie Noord-Holland gebouw worden tot 2040. Dat is nogal wat in krap 20 jaar. Om gemeenten daarbij te ondersteunen heeft de Provincie 90 experts ingezet om gemeenten sneller door het vergunningenwoud en bureaucratie te loodsen.

door onze verslaggever Aart Tóth

Gemeenten kunnen zich aanmelden om hiervan gebruik te maken en daarmee woningbouwplannen sneller tot resultaat te laten komen. Wie wil dit niet, professionele ondersteuning om woningbouwplannen sneller tot bewoning te laten komen en daarmee de leegloop en vergrijzing voor te zijn. De Provincie heeft er echter wel wat voorwaarden bij gesteld. Zo moeten woningen betaalbaar, duurzaam, klimaat adaptief, goed en snel bereikbaar zijn. Daarbij wordt er ingezet op (nieuw)bouw binnen al bebouwd gebied. Bij Castricum denk je dan al gauw aan de huidige plaats van zwembad De Witte Brug en sporthal De Bloemen als daar eens een nieuw sportcentrum verreist met nieuw zwembad en sporthallen, Kaptein Kaas gebied, De Puikman en Zanderij Noord-Oost etc.

De nieuwbouwprojecten zijn voor veel gemeenten een grote opgave omdat niet altijd voldoende kennis en capaciteit in huis is, waardoor geplande projecten vertragen. De tijdelijke extra hulp van experts vanuit de Provincie voor bijvoorbeeld gebiedsontwikkeling, onderzoek en vergunningprocedures staat gemeenten bij om projecten te kunnen versnellen.

Inmiddels hebben zich twaalf gemeenten aangemeld om gebruik te maken van de beschikbaar gestelde capaciteit, dat zijn: Alkmaar, Amstelveen, Beverwijk, Den Helder, Haarlemmermeer, Hoorn, Medemblik, Ouder-Amstel, Schagen, Texel, Uitgeest en Zaanstad. Inderdaad ontbreekt daar Castricum aan, waar wij dan ook naar de reden vroegen. 

Volgens wethouder Paul Slettenhaar is er al ‘Focus-overleg Wonen’ in de regio Alkmaar en Buch-gemeenten over het ontwikkelen van bouwlocaties. Dat is in een Deltaplan Wonen, waarbij binnen gemeenten als ook de randgebieden gezocht wordt naar bouwlocaties voor woningbouw. “Uiteraard zijn daar experts van de Provincie welkom, maar daar is wel een beetje haast bij geboden. Samen met wethouder Paul Verbruggen van Alkmaar ben ik naarstig op zoek oplossingen in het woningprobleem te realiseren”, aldus Paul Slettenhaar.

Reageren? Stuur een mail naar redactie.cnb@rodi.nl