Prentenboek ‘Voor opa’ biedt troost

Algemeen
Claudia is alweer begonnen aan een nieuw verhaal voor het volgende prentenboek.
Claudia is alweer begonnen aan een nieuw verhaal voor het volgende prentenboek. (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM – Middenin de lockdown is deze maand het prentenboek ‘Voor opa’ van Claudia Nolasco Diniz uit Castricum uitgekomen. De schrijfster raakt met haar debuut een gevoelige snaar: leven met de dood. We leven in een wereld waarbij we onophoudelijk geconfronteerd worden met het gevaar dood te gaan of een dierbaren te verliezen. Claudia wil met het boek troost bieden en rouw bespreekbaar maken.

Het boek is gedeeltelijk gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Claudia’s zoon, die zijn opa nooit heeft gekend. Er zijn meer kinderen zijn die hun opa of oma niet kunnen zien, omdat ze al zijn overleden of omdat ze ver weg wonen. Dat inspireerde Claudia om het verhaal uit te geven.

In het boek heet de jongen Antonio. Antonio krijgt samen met zijn klasgenoten de opdracht van zijn juf om een mooie tekening te maken voor hun opa. Terwijl de andere kinderen met het puntje van de tong tussen de tanden enthousiast met kleurpotloden en papier aan de slag gaan, kijkt Antonio verdrietig uit het raam. Want zijn opa is overleden, een paar dagen voordat hij drieënzeventig zou worden. Het verhaal krijgt daarna een verrassende wending met een ontroerende afloop.

Claudia heeft nog twee verhalen gemaakt. Ze is voornemens elk jaar een boek te maken. ‘Voor Opa’ maakte ze samen met illustrator Mieke ter Brake uit Landsmeer.

‘Voor opa’, bedoeld voor kinderen vanaf drie jaar en is te bestellen bij Claudia via: cndschrijfster@gmail.com en bij de boekenwinkels in Nederland (ISBN-nummer 978-94-6406-360-8).

Claudia en illustrator Mieke Ter Brake hebben samen het boek gemaakt. Ze werken nu aan een tweede prentenboek.