Inwoners Castricum bezorgd over avondklok

Algemeen
De Pancratiuskerk rond de klok van half 9. Wat houdt dat in volgende week?
De Pancratiuskerk rond de klok van half 9. Wat houdt dat in volgende week? (Foto: Yvette van der Does)

REGIO - Het kabinet heeft afgelopen woensdag aangegeven een avondklok in te willen voeren. Voor deze maatregel is het kabinet afhankelijk van toestemming van de Tweede Kamer. Dat debat heeft bij het ter perse gaan van deze krant plaatsgevonden. Het kabinet heeft woensdag ook het thuisbezoek aangescherpt. Een huishouden mag nog maximaal één persoon per dag ontvangen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor alle nu geldende maatregelen. www.rijksoverheid.nl Onze redactie ging de straat op om te vragen wat inwoners überhaupt van een avondklok vinden.

‘Straks word ik van achteren aangetikt door handhaving’

Een dame die we tegenkwamen in het centrum van Castricum gaf aan bang te zijn. “Ik werk als mantelzorger en zie dat er veel mensen depressief zijn. Ik kom bij een oudere meneer thuis en hij is al in geen weken meer buiten geweest. Het feit dat ik voor de zorg wel in de avond over straat mag vind ik voor mezelf wel prettig. Wat ik me dan wel afvraag is ‘Hoe verkrijg ik een Eigen verklaring avondklok? Ik vind het een zeer onprettig gedachte dat ik nu in de avond over mijn schouder moet gaan kijken. Straks word ik van achteren aangetikt door handhaving. Ik krijg hier enorm veel stress van. Hoe lang gaat dit nog duren met al die nieuwe varianten?”

Avondklok niet effectief tegen besmettingen

Twee jongens van in de twintig gaven aan een avondklok niet effectief te vinden. Een van de jongens kwam met een voorbeeld: “Wij sporten altijd samen en dit willen we blijven doen, ook als er een avondklok komt. Als een avondklok besmettingen voorkomt, hoe dan, als we toch al overdag met elkaar sporten? En in de avond is het toch veel rustiger op straat?

Een groepje jonge moeders wandelden door de avond met verlichting op de jassen. Zij gaven aan geen moeite te hebben met een avondklok. “We gaan dan gewoon eerder naar buiten en houden goed de klok in de gaten. Als een avondklok helpt, dan hebben we het zeker over voor de zorg, dan kunnen we na de lente hopelijk met z’n allen weer gewoon terug naar normaal!”

In de Dorpsstraat nabij de Pancratiuskerk kwamen we nog twee tieners tegen. “Wat wij van een avondklok vinden? Helemaal niets, er is nu ook niks te doen toch? Alles is toch dicht? Trouwens als we na een bepaalde tijd niet meer naar buiten mogen, dan blijven we gewoon bij elkaar slapen.” Vertrouwen dat het na het vaccineren weer allemaal normaal wordt hebben ze niet. “Dan verzinnen ze wel weer wat anders waardoor we thuis moeten blijven!”

Stil protest bij gemeentehuis Castricum

Er zijn extra maatregelen nodig om de nieuwe varianten onder controle te krijgen, aldus het demissionair kabinet Rutte. Twee mannen die we troffen bij plein 1799 voor het gemeentehuis hebben op de lockdown een andere visie. Samen met gelijkgestemden staan de twee vaders elke avond van 20.00 uur tot 21.00 uur op het Raadhuisplein in Castricum. Ze houden een stil protest. Ze zien dat de maatregelen heel veel nevenschade toebrengt. Bedrijven gaan failliet en er blijft maar geld in de steunmaatregelen gepompt worden. Een van de vaders: “Dat geld komt niet uit een schatkist. Dat geld worden later onze schulden. Het is een onhoudbare situatie en op de lange termijn gaat het voor veel meer ellende zorgen.” De andere vader vult aan: “In de debatten hoor je een eenzijdig geluid en daarom sta ik hier, ik wil een ander geluid laten horen, ook het geluid van de andere wetenschappers en experts die het niet eens zijn met het kabinet. Er wordt in mijn ogen ook aan symboolpolitiek gedaan!”

De heren stonden naast het bord van plein 1799 en zijn erg bezorgd voor de toekomst van hun kinderen. “Ik werk in de media bij een grote televisiezender. Ik weet als geen ander hoe nieuws wordt gemaakt”, vervolgde een van de vaders. “Alles draait om de cijfers. Corona scoort goed. De mensen worden bang gemaakt. Mijn kinderen mogen geen jeugdjournaal meer kijken om die reden, want daar gaat het ook de hele dag over het virus.”

Een echtpaar dat we spraken bij winkelcentrum Geesterduin: “Wij komen al niet veel meer buiten ‘s avonds, dus het maakt voor ons niet veel uit. We hebben het wel te doen met de jeugd. De jeugd zit al de hele dag op hun schermpjes te kijken tijdens hun lessen en dan moeten ze daarna nog huiswerk maken. Als ze na het eten dan nog even naar een vriend of vriendin gaan moeten ze nog goed opletten dat ze niet te laat thuiskomen.” De man maakt zich extra zorgen om de kinderen die niet zoveel vrienden hebben. “Ik ken een meisje met een zieke moeder. Dat meisje kan alleen met vaste vriendjes afspreken, buiten de deur. Dat gezin heeft het al zo zwaar en moeten nu nog beter gaan opletten. Of het echt gaat helpen?”

Hond uitlaten tijdens de avondklok mag wel

Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Naar buiten is uitsluitend toegestaan in het geval van een calamiteit, als mantelzorger of om de hond uit te laten, met een vitaal beroep, voor vervoer uit en naar het buitenland, in verband met een uitvaart. Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moet een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ getoond worden. Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig. De avondklok geldt in principe tot 10 februari. Overtreding van de regels levert een boete op van 95 euro.

Wat vindt u van de avondklok? Stuur een reactie naar onze redactie via: redactie.cnb@rodi.nl

Plein 1799 is een plek geworden voor een ander geluid.