Atelierbezoek

Gerard Luten werkt zoals de oude meesters

Algemeen
Gerard Luten in zijn atelier.
Gerard Luten in zijn atelier. (Foto: Mieke Rozing)

AKERSLOOT - Onze verslaggever Kunst, Mieke Rozing bracht een bezoek aan kunstenaar Gerard Luten in Akersloot. Gerard is een schilder die graag werkt in de stijl van de oude meesters zoals Rembrandt, Vermeer en Frans Hals. Om te komen tot zijn eigen meesterwerken heeft Gerard een fotostudio in zijn atelier. Daarin legt hij zijn composities vast. Zo heeft hij extra houvast bij het schilderen. Gerard vertelt vol passie over zijn grote hobby, waarmee hij sinds vijf jaar al zijn dagen doorbrengt. Mieke is erg benieuwd naar de man achter deze kunstenaar en zijn passie voor olieverf. Hij heeft ook iets voor onze lezers in petto.

door Mieke Rozing en Sylvia Bakker

Gerard Luten, geboren in Uitgeest, runde 50 jaar lang een kozijnenfabriek in Akersloot. Vijf jaar geleden ging hij met pensioen en sindsdien is hij actief met tekenen en schilderen. Gerard: “Toen ik jong was volgde in een cursus fotografie in Leiden. Op een dag stond ik te wachten voor een opdracht. Leunend tegen een oud gebouw ontdekte ik dat het de lagere school bleek te zijn van Rembrandt van Rijn. Daar werd het idee geboren om ook eens te gaan schilderen. Op mijn dertiende volgde ik een cursus tekenen en schilderen, ik had die gewonnen bij een tekenwedstrijd van Famous Artist Course for Talented Young People.” 

Maar nadat Gerard verkering kreeg met zijn huidige vrouw, raakte het schilderen helaas op de achtergrond. Pas toen hij met pensioen ging kreeg hij weer de kriebels. Hij pakte het schilderen weer op en nam lessen bij Henk Sentel (het podium voor fijnschilders in Heemskerk). Bij Sentel leerde hij schilderen met olieverf. Het is nu zijn echt zijn passie, hij kan niet meer zonder.

Gerard Luten in zijn multifunctionele atelier in Akersloot. (Foto: Mieke Rozing)

Gerard is zeven dagen per week te vinden in zijn atelier. “Het portretschilderen in de stijl van de oude meesters spreekt mij het meest aan. De tijd waarin deze mensen leefden vind ik boeiend. Ik verdiep me in deze tijd door musea te bezoeken of gewoon te googlen. Zo kom ik in een bepaalde flow, waardoor ik makkelijker kan schilderen.” 

Gerard schildert ook regelmatig Jopie Huisman-achtige opstellingen. ‘Echt ouwe meuk zoals een oude postzak of typemachine. Dat vind ik mooi. De spullen die ik schilder vind ik vaak op de online rommelmarkten.

Als een schilderij goed gelukt is geeft het Gerard een ultiem geluksgevoel. “Ik ga soms helemaal op in wat ik schilder, dan vergeet ik alles om me heen. Leren schilderen is ook de dingen om je heen met andere ogen bekijken. Als je het kijken bewuster kunt ervaren is het echt een verrijking van je leven. Het zou heel mooi zijn als de lezers van jullie krant dat ook ontdekken!” 

Gerard is een levenskunstenaar die alles met overgave doet, maar het liefst wel zo comfortabel mogelijk. Zo heeft hij bijvoorbeeld een standaard voor z’n tablet gemaakt, die hij aan zijn schildersezel heeft gemonteerd. Zo kan hij afbeeldingen tot in detail bestuderen.

‘Zoek een hobby, dat geeft afleiding in deze moeilijke tijd’

De kunstenaar ervaart geen verschil in werken in coronatijd. “Ik ben altijd in mijn atelier te vinden en mis geen inspiratie. Ik heb een vast ritme, daar is ook niets aan veranderd sinds Corona. Eerst ga ik een half uurtje lopen langs de dijk, dan drink ik koffie en dan pak ik mijn penselen.” 


Gerard legt een laatste hand aan een portret van een jong meisje. (Foto: Mieke Rozing)

Feestjes en verjaardagen mogen niet meer, dat is de enige aanpassing. “Mijn passie helpt me absoluut om deze tijd goed door te komen. Ik wil tegen lezers die niets om handen hebben zeggen: “Zoek een hobby en je hebt een mooie afleiding in deze moeilijke tijd!’”

Bekijk in deze video hoe Gerard een hand tekent.

(Montage: Mieke Rozing)

Print een raster uit, of maak er een en teken bovenstaande hand na.

Heb je interesse in het werk van Gerard Luten? Neem contact op met de fijnschilder via mail: g.luten@quicknet.nl of bel: 06-15295011.