Via participatie tot een gezamenlijk besluit komen voor nieuw zwembad

Sport
Links Directeur De Witte Brug, Herman Rijsdijk, en wethouder Sport Ron de Haan duidelijk in hun nopjes op de plaats van toekomstige nieuwe zwembad
Links Directeur De Witte Brug, Herman Rijsdijk, en wethouder Sport Ron de Haan duidelijk in hun nopjes op de plaats van toekomstige nieuwe zwembad (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Het heeft de afgelopen jaren heel wat voeten in de aarde gehad, of en waar een nieuw zwembad zou kunnen verrijzen. Er zijn heel wat raadsdebatten aan vooraf gegaan. Uiteindelijk is de voorlopige keuze gevallen op speelveld 5 van FC Castricum. De huidige locatie van zwembad De Witte Brug is dringend aan vernieuwing toe, maar het is een grote investeringen voor de staat waarin het complex verkeert.

door onze verslaggever Aart Tóth

De eisen voor zwembaden zijn de afgelopen tijd aangescherpt vanwege milieueisen, duurzaamheid, afmetingen. Dat resulteerde in 2016 tot de vorming van een ‘Initiatiefgroep Nieuw Zwembad’. Buiten personen met kennis op het gebied van zwembaden namen ook Castricumse ondernemers zitting. Mensen met kennis over onder andere duurzaamheid, legionellabestrijding, gezondheid  zoals architecten en vastgoedadviseurs.

De oorspronkelijk ‘Initiatiefgroep Nieuw Zwembad’, ondernemers, politici en specialisten in oktober 2016. (Foto: Rob Berkemeijer)

Ook politici wilden zich inzetten voor een nieuw zwembad voor inwoners van gemeente Castricum en daarbuiten. De initiatiefnemers gingen de uitdaging aan om te komen tot een goed besluit.  Door het hele land en zelfs in België werden bezoeken aan diverse moderne zwembaden afgelegd.

Ruim vijf jaar later wordt volgende stap gezet

Ruim vijf jaar later moeten er nu knopen doorgehakt worden. Aan de hand van 32 criteria is een matrix opgesteld, waarbij gesprekken zijn gevoerd met de belangrijkste stakeholders uit de omgeving rondom Noord-End. Ook is er in de afgelopen periode veelvuldig overleg geweest in het kader van de participatie, waar bewoners, het Jac. P. Thijsse College, beheerders Sporthal de Bloemen en meerdere belanghebbenden aan het woord werden gelaten.

Nu is het moment aangebroken voor de gemeenteraad om donderdag 11 maart in te stemmen met de voorkeurslocatie van het college, waarna een ontwerpteam aan de gang kan en hopelijk de leden van ‘Initiatiefgroep Nieuw Zwembad’ ook hun bijdragen kunnen leveren.

Via participatietraject tot een gezamenlijk besluit komen 

Directeur De Witte Brug, Herman Rijsdijk, is ondanks dat er nog veel werk verzet moet worden erg blij met de voorlopige keuze. Rijsdijk is voorstander voor een te houden seminar waarin alle belanghebbenden: gemeente, initiatiefgroep, verenigingen, publiek en personeel met elkaar in gesprek gaan om ideeën uit te wisselen.

Wilt u deelnemen aan het seminar of wilt u reageren? Neem contact op met Herman Rijsdijk via: herman.rijsdijk@dewittebrug.com .

Wethouder Ron de Haan heeft aangeven dat de gemeente, na een Europese aanbesteding, TwynstraGudde heeft ingeschakeld voor de procesbegeleiding. De Haan is zelf voorzitter van de Stuurgroe, die uitvoering geeft aan het kader stellend besluit van de gemeenteraad. De Haan: “De ideeën van de Initiatiefgroep Nieuw Zwembad worden betrokken bij de ontwikkeling, daar waar ze passend zijn binnen de ruimtelijke en financiële kaders van de gemeenteraad. Dat geldt trouwens ook voor ideeën van andere stakeholders die het plan binnen die kaders nog beter kunnen maken. Donderdag 11 maart moet blijken of de voordracht in goede aarde valt zodat we de volgende stap kunnen maken.”