Atelierbezoek

Goudsmid Esther Lang gebruikt de natuur als inspiratiebron

Algemeen
De goudsmid/ontwerpster in haar atelier.
De goudsmid/ontwerpster in haar atelier. (Foto: Mieke Rozing)

BAKKUM-NOORD - Onze verslaggevers Kunst, Mieke Rozing en Sylvia Bakker brachten een bezoek aan het atelier en werkplaats van goudsmid Esther Lang in Bakkum-Noord. Esther is goudsmid en noemt zichzelf ook ontwerpster. “Ik ontwerp specifiek voor mensen: ik teken het uit, ik laat m’n eigen inspiratie erover gaan en combineer het met de wensen van de opdrachtgever. Er zijn heel veel mogelijkheden voor het creëren van een persoonlijk sieraad. “Zelfs het verwerken van as van een overleden dierbare in een sieraad behoort tot de mogelijkheden.”

door Mieke Rozing en Sylvia Bakker

“De natuur gebruik ik als inspiratiebron”, vertelt Esther. “Overal waar ik wandel absorbeer ik de natuur en voed hiermee mijn geest. Ik neem bewust geen camera mee omdat ik zonder camera veel intenser kan genieten. Tegenwoordig is mijn grote inspiratiebron de zee, het strand, water, beweging en vogels.”

Op dit moment is Esther bezig met sepia, ofwel zeekat. “Als eerste maak ik bijvoorbeeld een moedermodel van een ring in zilver. Dan giet ik het zilver in de sepiamal. Het effect dat je dan krijgt op de ring is het reliëf van sepia.” Deze methode werd in vervlogen tijden veel toegepast.” 

Esther wordt ook enorm geïnspireerd door de vorm van zeewier. Ze laat in haar atelier een lepel zien. “Deze heb ik gemaakt van gedroogd zeewier en heb ik bewerkt met epoxy.” Ook geometrische vormen zijn een fascinatie van Esther. “Er zijn diverse sieraden geïnspireerd op clusters en planeten aanwezig in mijn collectie.” 

Esther krijgt weleens de vraag of ze de as van een dierbare wil verwerken in een sieraad: in een hanger bijvoorbeeld. “Het is zo mooi als ik dan blije gezichten van mensen zie, als ze het het resultaat zien.”

De tekst gaat verder onder de foto

De natuur als inspiratiebron voor sieraden. (Foto: Mieke Rozing)

Dochter anders leren kennen

Het was wel even schrikken toen de scholen dicht moesten. “Mijn dochter zit gelukkig op de Vrijeschool. We gingen daardoor veel samen de natuur in met haar lespakket. Het mooie vind ik dat ik mijn dochter anders heb leren kennen tijdens het thuisonderwijs. Mijn werk lag ondertussen wel helemaal stil. Ik heb door de lockdown wel ingezien dat creativiteit en de natuur heel belangrijk voor mij zijn. Ik heb ook ervaren dat flexibiliteit en het behoud van een persoonlijke basis essentieel zijn, als je door een flinke storm in je voortgang wordt beperkt.

Blijf jezelf verzorgen en versieren

Esther wil benadrukken dat het in deze tijd - met veel thuis zijn - heel belangrijk is om jezelf goed te blijven verzorgen. Het werkt stimulerend voor je geest en geeft je een goed gevoel als je jezelf aandacht geeft. “Toen ik het afgelopen jaar vijftig werd heb ik me bewust mooi aangekleed, m’n haar opgestoken en mezelf ‘versierd’ met make-up en sieraden. Mijn moeder vond dat ik er stralend uitzag.”

Mist contact met mensen

Het directe contact als goudsmid/ontwerpster met mensen mist ze wel heel erg. Ze staat te trappelen om straks weer een open atelier te organiseren.

Bekijk hier het atelierbezoek van onze verslaggevers:


Ben je geïnteresseerd in het werk van Esther, bekijk hier de website www.estherlang.nl

Sieraden van Esther Lang.