Postbezorging verleden, heden en toekomst

Algemeen
Burgemeester Toon Mans zocht postbode Peter van Rhee thuis op om waardering uit te spreken.
Burgemeester Toon Mans zocht postbode Peter van Rhee thuis op om waardering uit te spreken. (Foto: Aart Toth)

CASTRICUM - Postbode Peter van Rhee werd onlangs gelauwerd met Post, bloemen en een bezoekje van onze burgemeester. Hij nam afgelopen vrijdag definitief afscheid als Postbezorger. Burgemeester Toon Mans sprak zijn waardering uit namens inwoners van Castricum en overhandigde een stevig boeket bloemen.

door onze verslaggever Aart Toth

Op zijn allerlaatste werkdag, vrijdag 26 februari, kwam de volgende verrassing. Ondernemers in het Centrumgebied van Castricum, wat de wijk van Peter van Rhee was, hadden nog iets in petto. Dat gebeurde tijdens de laatste bezorgronde van Peter. Die ronde was heel anders als toen Peter als 17-jarige als Postbode begon en zelf zijn post moest afhalen op het NS-station met een bakfiets vanuit de Posttrein, om het vervolgens zelf te gaan sorteren op Postkantoor Ruijterweg. 

Tekst gaat verder onder de foto

Tijdelijk Postkantoor Ruijterweg waar Peter van 1971 tot 1973 zijn post sorteerde (Foto: Oud-Castricum)

Op zijn laatste werkdag werd Peter in het zonnetje gezet door de ondernemers op zijn route, met een grote bos bloemen, waarbij sommige detaillisten hem ook nog tijdens zijn laatste bezorgronde een hart onder de riem staken met cadeaus. Peter blijft op afstand de ontwikkelingen bij zijn oude werkgever volgen.

De toekomst van postbezorging

Wij vroegen PostNL hoe de toekomst eruit gaat zien rondom de krimpende markt van de brievenbuspost. Woordvoerder PostNL: “Wij willen waarborgen dat de postvoorziening in Nederland betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar blijft en daarom zijn de netwerken van PostNL en Sandd samengevoegd tot één sterk landelijk postnetwerk. De samenvoeging maakt het mogelijk om overal in Nederland vijf dagen per week post te kunnen blijven versturen en ontvangen. En dankzij de samenvoeging blijft de werkgelegenheid in de postsector als geheel zo veel mogelijk in stand.” 

Tekst gaat verder onder de foto


De toekomst in Postbezorging, duurzaam elektrisch vervoer. (Foto: PostNL)