VIDEO

Vince Leijen: ‘Ik ga de uitdaging aan, met dat negatieve stemmetje in mijn hoofd’

Algemeen
Vince Leijen heeft zijn challenge volbracht. Het douchen en dippen in het koude water behoort nu tot zijn dagelijkse routine.
Vince Leijen heeft zijn challenge volbracht. Het douchen en dippen in het koude water behoort nu tot zijn dagelijkse routine. (Foto: Yvette van der Does)

AKERSLOOT/UITGEEST - Dertig dagen lang trotseerde Vince Leijen uit Akersloot de kou. Zijn challenge is nu volbracht en de video is klaar.  De kou en het dippen in open water is hem deze winter zo goed bevallen dat de student Pabo nu elke ochtend begint met een koude douche. Nieuwe uitdagingen zoeken is een blijvend onderdeel geworden van zijn dagelijks leven, omdat hij er video’s van maakt voor zijn YouTube-kanaal. Maar voordat de laatste uitdaging zijn tweede natuur werd, moest hij wel eerst het stemmetje in zijn hoofd tot bedaren brengen. Hij vertelt erover tijdens een van zijn frisse duiken in het Uitgeestermeer. 

door Yvette van der Does

Vince is 22, woont in Akersloot en studeert aan de Pabo. Hij werkt daarnaast als onderwijsassistent en pedagogisch medewerker bij Kindcentrum Paulusburcht. Dan denken wij meteen aan de drie R’s van Rust, Reinheid en Regelmaat. Dat is vast van toepassing op zijn werk, maar in zijn vrijetijd vlogt Vince liever over dingen die buiten die drie comfortzones plaatsvinden, zoals ‘hoe leer ik een tailwhip met mijn step maken, kan ik een frontflip in vijf minuten leren of hoe is het om een YouTuber te zijn’.

YouTube-filmpjes maken als uitlaatklep

Waar veel van zijn vrienden nog meer tijd dan gebruikelijk doorbrengen met gamen, vindt Vince een uitlaatklep in het maken van uitdagingen, ofwel challenges voor zijn eigen YouTubekanaal ‘VinceOpYouTube’.

Vorig jaar in maart merkte Vince dat het wel erg makkelijk was om eindeloos te gaan zitten gamen met vrienden. “Gelukkig kwam ik tegelijkertijd op het idee om meer video’s te gaan opnemen. Ik maakte ze al, over allerlei onderwerpen, maar nu leek het mij leuk om in tijden van corona mezelf extra uit te dagen met nog meer ‘challenges’. Mijn laatste uitdaging werd de koude test. De video heet De 30 Dagen Wim Hof Challenge.”

De tekst gaat door onder de foto

Vince mediteert in de sneeuw en past de ademhalingstechniek van Wim Hof toe. (Foto: aangeleverd)

Door stemmetje te negeren ontdekken dat veel meer mogelijk is

“Door zelf ook filmpjes op YouTube te bekijken en allerlei grensverleggende dingen te doen kwam ik erachter dat ik steeds een stemmetje in mijn hoofd hoorde”, vervolgt Vince. “Dat stemmetje geeft steeds aan ‘doe het niet, kijk uit, pas op’. Maar door dat stemmetje te negeren ontdek ik dat ik het wel mogelijk is en dat ik veel meer kan dan ik denk. Ik daag mezelf steeds meer uit om niet bang te zijn voor het onbekende. Met die ervaring wil ik anderen inspireren.”  

Het opnemen is voor Vince ook een stok achter de deur. “Want dan moet je het wel doen en volhouden”, lacht Vince. “Elke ochtend, dertig dagen lang stond ik onder de koude douche en deed ik ademhalingsoefeningen. Het stemmetje in mijn hoofd deed daarbij elke dag zijn best om het te saboteren.” 

Dat stemmetje begon op te vallen en heeft nu Vince aandacht. Veel mensen herkennen de zeurstem in hun hoofd, denkt Vince. “Die tot zwijgen brengen is nu mijn grootste uitdaging.”

Idee voor volgende video

Het idee voor een volgende video is alweer geboren. “Het lijkt me heel leuk om zomaar een wildvreemd iemand te bellen en dan spontaan te vragen of diegene mee wil doen aan mijn volgende video. Ik wil hiermee andere mensen aanzetten tot actie, want als ik het kan, dan kunnen de meeste mensen het ook.”

Vince ziet dat veel van zijn leeftijdgenoten, zeker nu met alle coronamaatregelen, alleen nog maar op hun ‘device’ actief zijn. “Er zit geen balans meer in, sommigen zitten de hele dag binnen te gamen. Ik vind dat jammer. Het is belangrijk om ook dingen te doen in de 3D wereld. Het is belangrijk en gezond om buiten tijd door te brengen.”

Vince doet daarom graag een oproep aan mensen die hij nog nooit heeft ontmoet. “Ze mogen mij bellen en met mij het avontuur aangaan.” Wat hij precies van plan is te gaan doen in de nieuwe video weet hij zelf ook nog niet. “En nu hoor ik natuurlijk meteen dat stemmetje klagen! En dat is natuurlijk precies de bedoeling”, lacht Vince.

Ook een uitdaging aangaan met Vince? Bel naar: 06-48700522.

Bekijk hier de video van Vince Leijen: