VIDEO

Korte Cieweg in Castricum geeft historie prijs

Algemeen
Peter Levi (met boekje waarin de Ciebeek afgebeeld is) en kraanmachinist Gerard Kassing, die stuitte op de betonnen resten van de brug.
Peter Levi (met boekje waarin de Ciebeek afgebeeld is) en kraanmachinist Gerard Kassing, die stuitte op de betonnen resten van de brug. (Foto: Bert Westendorp)

CASTRICUM – Ruim een kwart eeuw regelt Peter Levi de archivering van het foto- en filmarchief van stichting Werkgroep Oud-Castricum. Daarbij komt de Castricummer regelmatig bijzondere foto’s en films tegen. Maar vorige week kon Peter zelf een foto voor het archief maken. Op steenworp afstand van zijn woning aan de Korte Cieweg werd een deel van een brug ontdekt tijdens de renovatie van de straat. Medewerkers van aannemer Zuiddam legden tijdens het werk een deel van de betonnen brug bloot. Voor Peter, die geïnteresseerd is in alles dat met de historie van Castricum te maken heeft, was dat een bijzonder moment.

Deel brug en hout van schuthok komen te voorschijn

Reden voor de vrijwilliger van Oud-Castricum om nog eens in de historie van de Korte Cieweg te duiken. “Vroeger liep hier de Ciebeek. Het woord cie heeft de betekenis van afwatering. Aan de oostzijde van de Cieweg, zo heette de straat vroeger, stonden fruitbomen. Om die fruitbomen te bereiken is er een bruggetje over de beek gelegd voor af- en aanvoer van goederen. Ja dat nemen we tenminste aan.” Peter haalt een boekwerkje tevoorschijn met daarop de foto van de beek die later gedempt werd om plaats te maken voor woningen. Onduidelijk is of het bruggetje geheel uit beton bestond of dat het talud van hout was.

Waarschijnlijk hout van een schuthok

De Korte Cieweg gaf meer bijzonderheden prijs. “Op het eind van de weg, bij de Torenstraat werden stukken hout in de grond gevonden. Waarschijnlijk hout van een schuthok. Zo’n hok werd gebruikt om het vee, dat ontsnapt was uit een weiland, tijdelijk in zo’n schuthok te plaatsen.”

Op de vraag of Peter ook onderdelen van de brug en het hout veilig heeft gesteld moet de Castricummer even lachen. “Nee, alles wat in de grond aangetroffen wordt en er niet hoort moet door de aannemer opgeruimd worden. Het beton is gelijk afgevoerd, net als het hout.

Alleen een foto als herinnering aan de brugresten

De enige herinnering bestaat uit een foto die Peter van de brugresten gemaakt heeft. Goed voor opslag in het digitale archief van Oud-Castricum.


De betonnen brugdelen tonen de historie van de Korte Cieweg. (Foto: Peter Levi)

We namen een kijkje bij de werkzaamheden.



Korte Cieweg krijgt nieuw hemelwaterriool. (Foto: Yvette van der Does)

i.s.m. onze verslaggever Bert Westendorp

Nieuw wegdek in aanleg in de Korte Cieweg.
Werk aan de weg.
Werk aan de weg langs de Torenstraat.
Korte Cieweg krijgt nieuw hemelwaterriool.