Eindelijk akkoord aansluiting A9, nu nog de aanleg

Algemeen
Nu nog kale vlakte Oosterzijweg/Lagelaan, maar spoedig aansluiting A9.
Nu nog kale vlakte Oosterzijweg/Lagelaan, maar spoedig aansluiting A9. (Foto: Aart Toth)

CASTRICUM/HEILOO – Ze zijn het eens, de colleges van Castricum en Heiloo, over de al jarenlang gewenste aansluiting op de A9 vanaf de N203, waarbij zeker bedrijventerrein Boekelermeer naar zit te snakken. 

DOOR AART TÓTH

Daar zijn immers al bedrijven gevestigd die veel eerder rekenden op een aansluiting naar de A9, zoals Kaptein Kaas uit Castricum. Deze heeft mede vanwege logistieke verwachtingen twee jaar geleden gekozen voor bedrijventerrein Boekelermeer in plaats van de moeilijk bereikbare plaats in Castricum, wat tot nu toe vergeefs was vanwege ontbreken aansluiting A9. En zo zijn er nog meer ondernemingen.

Mede vanwege de stikstofproblematiek was de hele besluitvorming over de aansluiting A9 in een behoorlijke vertraging terecht gekomen, waarbij tevens de kosten opliepen. Toch zijn er nu gelukkig wat ontwikkelingen waardoor toekomstige bewoners in de uitbreidingsgebieden Zandzoom en bedrijventerrein Boekelermeer wat meer perspectief wordt geboden.

Te beginnen met wijziging van de bestemmingsplannen, die tot en met 6 mei ter inzage liggen in beide gemeentehuizen. Daarna zullen beide gemeenteraden een beslissing kunnen nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan. Die beslissing wordt dan naar verwachting half juli gepubliceerd in de lokale media, waarna er ruimte is voor beroep op het plan tot en met 26 augustus. 

De gemeenten Castricum en Heiloo hebben al ingestemd met de totale extra kosten van 5,7 miljoen euro vanwege de stikstofvertraging.