CKenG en GDB bij verkiezingen in 2022 ‘Lijst 1’

Algemeen
Het hele bestuur zonder Bart van Hofwegen, met v.l.n.r. Kim Meijer, Willem Laan, Wim van Eunen, Bert van Diermen, Bert Meijer en Cees Hollenberg.
Het hele bestuur zonder Bart van Hofwegen, met v.l.n.r. Kim Meijer, Willem Laan, Wim van Eunen, Bert van Diermen, Bert Meijer en Cees Hollenberg. (Foto: AART TÓTH)

CASTRICUM – Een lekkere binnenkomer voor CKenG en GDB die zich als nieuwe samengevoegde partij bij de registratie meteen te horen krijgen dat zij zich als ‘Lijst 1’ in de komende gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 mee mogen doen in de gemeente Castricum. Die ‘Lijst 1’ is gebaseerd op het totaal aantal uitgebrachte stemmen in 2018 van CKenG en GDB. Als deze stemmen ook in 2022 worden gehaald, dan is deze Lijst 1 de grootste partij in de gemeente Castricum. Iets dat voor nieuwe inzichten zou leiden is de mening van het bestuur. In de wandelgangen is er jaren geleden al over gesproken. De enige vraag is de naam van die nieuwe combinatie.

DOOR AART TÓTH

Waarom het nu na al die jaren zonder elkaar nu wel lukt, zit hem waarschijnlijk in voorbeelden uit de praktijk. Er wordt veel te lang en te veel gepraat voor er eindelijk besluiten worden genomen. Voorbeeld daarbij zijn de verschillende woningbouwprojecten de afgelopen jaren. Na een voorstel van een ontwikkelaar komt het via allerlei vooroverleg dan eindelijk in de raad terecht. We zijn dan soms al een jaar verder na het voorstel, wat in de raad bij herhaling terugkomt met telkenmale weer aanpassingen en eisen. “Die aanpassingen zijn veelal de oorzaak dat een project niet doorgaat vanwege hogere kosten waardoor er zeker geen sociale woningbouw mogelijk is. Dat moet allemaal veel sneller waardoor partijen eerder weten waar ze aan toe zijn.

Besluitenloosheid is daarbij een bewijs van desinteresse of angst erop aangesproken te worden”, volgens Bert Meijer voorzitter van CKenG en vult daarbij aan, “Dat besluiten en voorstellen dichter bij bewoners van de gemeente moeten liggen. Die weten wat er leeft in de gemeente. Neem maar eens het toverwoord ‘participatie’, wat vaak gebezigd wordt zonder dat er iets mee gedaan wordt. Zo is het bij de toekomstplannen rond de Maranathakerk het mogelijk als inwoner je stem te laten horen over de bestemming na 2024. Klinkt allemaal heel mooi. Dat kan via de gemeentesite, allemaal prachtig, waar je oneindig vaak jouw mening kunt plaatsen die vervolgens wordt meegeteld. Hoezo participatie”?

Wat gaat de nieuwe politieke beweging, die we voorlopig maar ‘Lijst Één’ noemen, dan allemaal anders doen? “Allereerst natuurlijk zorgen voor meer besluiten waar het merendeel van de kiezers achter kan staan en ook een mening over hebben. Ook ondernemers vallen onder die kiezers met een mening. Daarbij moeten we natuurlijk wel onderkennen dat er altijd tegenpolen zullen zijn, maar zolang dat de minderheid is zijn we goed bezig. Daarin hebben wij als CKenG en GDB elkaar goed gevonden. Voor ons wordt het als nieuwe partij zeer belangrijk te luisteren naar de kiezers. Omdat wij als lokale partij dicht bij de inwoners staan en geen binding hebben met landelijke partijen, waar eventuele sturing van beleid vandaan komt, kunnen we bij genoeg stemmen en dus zetels zorgen voor een meerderheidsbesluit”, volgens Cees Hollenberg, voorzitter GDB. “Wat betreft de Buch kunnen we achteraf veel vraagtekens en €uro-tekens zetten wat makkelijk is, maar als we toen hadden geweten wat nu de praktijk is, hadden we het niet gedaan”, is zowat tweestemmig de uitspraak van Bert en Cees. Zij sluiten af met de mededeling dat zij (Lijst 1) tot aan de verkiezingen nog vaak van zich laten horen over hun plannen met de gemeente Castricum.