Dorpshart vrijwillig op de schop

Algemeen
Torenstraat, deel van verhuisplannen winkels.
Torenstraat, deel van verhuisplannen winkels. ((Foto: AART TÓTH))

CASTRICUM – Omdat de gemeente vragen van ondernemers krijgt om hun winkel te mogen ombouwen naar appartementen of woningen, ontstaat de vraag waar je dat wel en waar je dat niet toestaat. Immers toestaan van ombouw binnen een winkelstraat betekent een verzwakking van het totale aanbod. Niet toestaan betekent een winkelier die mogelijk geen of minder pensioen heeft. De gemeente heeft een voorkeur om het winkelaanbod meer te centraliseren. De verwachting is dat er daardoor meer kansen voor de detailhandel zijn om de consument beter te bedienen. Hete hangijzer daarbij is wat je als ‘winkelkern’ van Castricum ziet. Elke ondernemer denkt daar anders over gebaseerd op waar hij of zij gevestigd is.

DOOR AART TÓTH

Er heeft op initiatief van de gemeente een video-overleg plaatsgevonden waarin deze zaken ter sprake kwamen. Naast ondernemers waren projectontwikkelaar Cambium, Ondernemersfonds, OVC, de projectleider Versterking Winkel- en Verblijfsgebieden en gemeente Castricum gesprekspartners. Ook zaken rondom de detailhandel kwamen ter sprake, zoals eventuele vestigingen van nieuwe supermarkten op Kooiplein en de Stetweg in Bakkum.

Stand van zaken

In de Torenstraat zijn er al zaken omgebouwd naar appartementen, zoals Slaapcentrum Beentjes. In sommige winkelgebieden zijn ondernemers die willen stoppen met hun winkel en om deze om te bouwen naar appartementen of serviceruimtes voor onder andere Yoga, Fysio en makelaarskantoor. Hierdoor ontstaan er op termijn minder aantrekkelijke winkelgebieden.

Op het Bakkerspleintje is het door de leegstand nu al minder aantrekkelijk om langs de etalages te lopen en eventueel naar binnen te gaan. Ook in het Dorpshart vanaf de Cieweg tot aan Dorpsplein en Burgemeester Mooijstraat zijn er nog verschillende winkelruimtes die om bezetting smeken. Winkels buiten het te bepalen kerngebied kunnen richting het Dorpshart verhuizen, mits de winkelgrote aantrekkelijk is en de huur betaalbaar.

Wij vroegen een aantal deelnemende partijen om commentaar. Leo van Schoonhoven van de OVC wil er iets over zeggen: “Het is o.i. lastig om een kerngebied te benoemen. Als je dat aan ondernemers of projectontwikkelaars vraagt krijg je eigen belang antwoorden. Dat schiet niet op. Elke huidige winkelstraat kun je immers individueel verbeteren. Wat er onzes inziens moet gebeuren is dat we eerst een gedragen visie op de ontwikkeling van het totale winkelaanbod creëren. Internet kun je niet meer veronachtzamen. Dus je moet daar samen meer waarde tegenover zetten. Doe je dat niet krijg je onontkoombaar krimp. Dat begint op de zwakste plekken. Het belangrijkste keerpunt is samenhang in ons gehele aanbod winkels plus horeca creëren. Laten we er eerst maar eens mee beginnen om vanuit de ondernemers zelf tot een visie te komen. Dat overlaten aan de gemeente is geen krachtig gebaar. Als ondernemers niet zelf kunnen beslissen wat de toekomstig kansrijke winkelgebieden zijn, kan de gemeente dat ook niet. Als OVC kunnen we, omdat we onafhankelijk zijn, ons steentje bijdragen als de winkeliers en de horecaondernemers dat willen”.

Terughoudend

Ondanks dat er ondernemers zijn die een eventuele verhuizing naar het Dorpshart mogelijk wel zien zitten, zijn die terughoudend vanwege de plannen van het project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’. Die plannen klinken positief maar er is nog maar weinig van uitgevoerd. De upgrade van de Burgemeester Mooijstraat en het autoluw maken van het Dorpshart, wordt bij herhaling verschoven in de plannenmakerij.

Supermarkten

Ook is er gesproken over eventuele nieuwe vestigingen van supermarkten op het Kooiplein en de Stetweg in Bakkum. Volgens beide ontwikkelaars is er volgens de door hen gepleegde DPO-onderzoek ruimte voor hun plannen. Uit het DPO-onderzoek dat de gemeente Castricum heeft laten uitvoeren zouden andere conclusies kunnen worden getrokken. Volgens dat onderzoek is er geen bestaansrecht voor nog twee supers extra in Castricum, met de kanttekening dat als er een super aan de Stetweg komt en de Torenstraat minder winkels gaat bevatten, de super Torenstraat geen bestaansrecht meer heeft. Dus; weg Torenstraat als winkelgebied. Ook een voorgestelde super op het Kooiplein zou onvoldoende rendabel zijn. Logische gedachte is dan dat als de super Torenstraat sluit één van de nieuw voorgestelde supers wel haalbaar is. Stetweg zou dan de grootste zijn met 1250 m² wvo vergeleken met Kooiplein 910 m² wvo. Als beide plannen gerealiseerd worden ontstaat er een overaanbod van 1.515 m² wvo in 2030, volgens het voor de gemeente uitgebrachte DPO-onderzoek. Volgende week buigt de gemeenteraad zich over de plannen.