Wandel de Culinaire Wandelroute door Castricum

Algemeen
Wandelen door de Kennemerduinen.
Wandelen door de Kennemerduinen. (Foto: Maaike Duijn)

CASTRICUM - Je ziet ze veel tegenwoordig: georganiseerde wandelroutes langs horeca-ondernemers. Een goed initiatief: in de frisse buitenlucht de horeca-ondersteunen terwijl je de calorieën meteen weer verbrandt. ‘Een paar weken geleden deed ik mee met zo’n stadswandeling in Alkmaar,’ zegt de Castricumse Maaike van Reisblog Reisgelukjes. ‘En ik dacht meteen, waarom organiseren we niet een Special Edition door de duinen van Castricum langs een aantal van de restaurants die we hier hebben?’

De organisatie van deze stadswandelingen in Alkmaar was enthousiast voor een extra editie, net als de lokale horeca. Helaas gaf de gemeente Castricum in verband met de huidige corona maatregelen geen toestemming. Maaike: “Toch vind ik het te leuk om deze route niet te delen, want ik merk dat veel Castricummers behoefte hebben aan een leuk uitje en de horeca de klandizie goed kan gebruiken.”

Er is door Maaike zowel een fiets- als een wandelroute langs verschillende horeca gemaakt. “Het was heel leuk om de routes te bedenken. Ik ben langs plekken gekomen waar ik nog niet eerder was geweest, omdat ik nu naast het genieten van de natuur een extra doel had: verschillende restaurants met elkaar verbinden.”

Een gevarieerde route

De uitgezette culinaire wandelroute is 8,2 kilometer en komt door de Kennemerduinen, de wijk Koningsduin en over de Zanderij. Het is dus een gevarieerde route, die ook nog eens langs vier restaurants gaat: Steakhouse Bij de Buurvrouw, Hof van Kijk-Uit, restaurant Johanna’s Hof en grand café restaurant De Oude Keuken. Starten kan op ieder willekeurig punt langs de route en de route kan ieder moment worden gelopen. Wel zijn niet alle horecagelegenheden altijd open. Meer informatie over de route is te vinden op de website van Reisgelukjes.

Tekst gaat door onder foto


Wandelen door de Kennemerduinen. (Foto: Maaike Duijn)

Aanwijzigingen

Hieronder volgen een aantal aanwijzingen voor wanneer je in het dorp start en de route met de klok mee loopt. Je start dan bij Steakhouse Bij de Buurvrouw. Na de spoorwegovergang ga je naar links richting de begraafplaats. Wandel de Oude Schulpweg af naar het Westen en dan is de volgende stop het Hof van Kijk-Uit. De route gaat verder richting het Noorden, langs PWN-startpunt De Zanderij. Volg vanaf daar de bordjes richting De Hoep. Tot aan restaurant Johanna’s Hof. Steek daar de Zeeweg over en ga rechts en loop een stukje langs deze weg. Neem het eerstvolgende pad naar links en blijf eigenlijk parallel aan de Zeeweg lopen, maar dan door het bos. Uiteindelijk loop je op een olifantenpaadje over de open vlakte richting de Haagscheweg. Die loop je weer uit richting de Zeeweg. Steek die over richting Koningsduin. Volg de bordjes De Oude Keuken. En als je daar vandaan loopt volg je de turfmolmpaden langs de oude trambaan. Die gaan over in het wandelpad naast de Duinenboschweg. Loop deze uit en je bent weer bij je startpunt.

Work in progress

Omdat het leuk is zoveel mogelijk te proeven van de verschillende restaurants langs de route, wordt momenteel gekeken of horeca-ondernemers de komende tijd ook speciale aanbiedingen willen maken voor wandelaars van de route. Met kleinere porties voor een bijpassende prijs. Volg @Reisgelukjes op Facebook en Instagram om deze aanbiedingen in de gaten te houden. Tot dan is het natuurlijk ook altijd mogelijk om een gerecht te delen met je wandelgenoot. Houd je wel goed aan alle Coronamaatregelen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de ondernemers in de problemen komen. En dan kunnen zoveel mogelijk andere mensen ook genieten van deze route.

Tekst gaat door onder foto


Tussenstop bij één van de restaurants op de route. (Foto: Maaike Duijn)

Let op: je hebt vanaf 18 jaar een duinkaart nodig om in het duingebied van Castricum te mogen wandelen of fietsen. Die koop je eenvoudig online op de website van de PWN of bij een aantal toegangspunten tot de Kennemerduinen.

Wordt vervolgt

Over een paar weken meer aandacht voor de culinaire fietsroute door Castricum die ook door Maaike van Reisgelukjes is uitgezet. Deze fietsroute gaat langs andere horeca in het dorp, de duinen en zelfs op het strand.

Meer informatie over deze culinaire wandelroute voor Castricum, zoals een uitgebreide omschrijving en de openingstijden per restaurant, staat op www.reisgelukjes.nl/wandelroute-castricum.

Vogels spotten bij de Vogelobservatiehut vlakbij De Hoep.
Wandelen door de Kennemerduinen.
De route.
Tussenstop bij één van de restaurants op de route.