Atelierbezoek

Paulien Hakkert: “Je moet alles nu veel meer uit jezelf halen.”

Algemeen
Paulien Hakkert aan het werk in haar atelier.
Paulien Hakkert aan het werk in haar atelier. (Foto: Mieke Rozing)

CASTRICUM - Onze verslaggever Kunst, Mieke Rozing, bracht een atelierbezoek aan keramiste Paulien Hakkert. Paulien heeft haar atelier, Atelier 256, aan huis in Castricum. Sinds vier jaar geeft ze cursussen in keramiek en zelf creëert ze ook uiteenlopende keramische objecten. “Tijdens deze Coronaperiode mis ik de verbinding met andere mensen heel erg. Ook merk ik dat ik minder geïnspireerd wordt. Je moet alles nu veel meer uit jezelf halen, dat is niet altijd makkelijk.” Desondanks heeft Paulien het afgelopen jaar toch veel gecreëerd.

Paulien is al zo’n 36 jaar bezig met klei. “Ik heb veel cursussen gevolgd bij keramiste Ina Bakker (niet te verwarren met Ida Bakker). Van haar heb ik allerlei technieken geleerd. Ook heb ik nog n tijdje de keramiekopleiding in Gouda gevolgd. Hier ben ik uiteindelijk mee gestopt omdat ik het niet creatief genoeg vond. Ik ben opgeleid als onderwijzeres. Op de PABO heb ik me gespecialiseerd in de creatieve vakken. Ik heb ongeveer 40 jaar in het onderwijs gewerkt waarvan 20 jaar op de Paulusschool ( Kindcentrum Paulusburcht) hier in Castricum.”

‘Wat je ziet kun je maken’

Paulien werkt het liefst met handvormen in plaats van de draaischijf. Haar motto is: “Wat je ziet kun je maken”. 

“Je kunt werken vanuit ‘n bepaald gevoel (intuïtief) dat je hebt of vanuit een concept. Hierbij kun je uiteenlopende technieken gebruiken. Bijvoorbeeld iets opbouwen uit ringen of uit plakken van klei.” Paulien laat zien hoe haar ‘coronabeesten’ zijn opgebouwd uit ringen. “Tijdens de lockdown heb ik een serie van tien dieren gemaakt. Mijn inspiratie hiervoor heb ik opgedaan tijdens mijn wandelingen in het bos. Als ik eenmaal een thema te pakken heb, komen de ideeën vanzelf.

Objecten met een knipoog

Paulien maakt graag objecten met een knipoog, waar humor in verweven zit. Voor een brocantemarkt heeft ze kandelaars gemaakt. Deze bestaan uit stukgeslagen serviesgoed van de kringloop, gecombineerd met klei. Van de kleine scherfjes heeft ze kettingen gemaakt. “Ik merk dat ik in deze tijd veel meer moet zoeken naar inspiratie. Normaal gesproken ga ik eropuit naar een museum of tentoonstelling en krijg ik door het zien van werk van anderen inspiratie voor mijn eigen werk. Nu is dat een stuk lastiger.”

Kandelaars van kapot geslagen serviesgoed. (Foto: Mieke Rozing)

Pauline is gestopt met haar werk bij Kindcentrum Paulusburcht en met de organisatie van de KunstFietsRoute. Wat doet ze dan met alle vrije tijd? Paulien: “Ik wacht tot ik weer cursussen kan geven. Deze liepen voor Corona erg goed. Ik ben begonnen om bepaalde technieken aan te leren aan de cursisten, en ook met hun individuele wensen ga ik aan de slag in cursusverband. De cursisten zijn in Atelier 256 vrij om te maken wat ze willen en zonder tijdsdruk.”

Naast het lesgeven in haar atelier staat Paulien ook graag op kunstmarkten en werkt ze samen met andere creatievelingen aan kunstprojecten. “Bij Crejat in Alkmaar is er nu bijvoorbeeld een bomenproject opgezet, een samenwerking met schilders, een metaal kunstenaar, een keramist en anderen. We werken samen vanuit een thema naar een groepsexpositie toe.”

De coronabeesten van Paulien Hakkert. (Foto: Mieke Rozing)

Een hart onder de riem steken

Paulien heeft speciaal voor onze lezers een leuke actie bedacht. “In deze tijd is het belangrijk om stil te staan bij elkaar. Niet iedereen heeft het makkelijk en daarom wil ik anderen een hart onder de riem steken met kleine hartjes, die ik heb gemaakt van gebakken klei. Je kunt deze versieren met viltstift, verf of beplakken met stof. Je kunt er zelfs een boodschap op schrijven als je dat leuk vindt.

Doe ook mee! Een gratis hartje is op te halen Bij Bakker aan de Dorpsstraat 102 in Castricum.  

Kijk hieronder mee met Mieke Rozing in Atelier 256. 

Aan het einde van de video is te zien hoe de hartjes eruit zien en wat je er zoal mee kunt doen.

Tekst gaat door onder de video


Meer informatie over de kunstenaar is te vinden op haar website www.pienhakkert.nl

Tekst door: Sylvia Bakker

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding