Pilot autoluw Dorpshart? We moeten nog even geduld hebben

Algemeen
Nog even geduld, pilot komt eraan
Nog even geduld, pilot komt eraan (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Vanwege de lockdown als gevolg van Corona werd de pilot Autoluw centrum voor onbepaalde tijd uitgesteld: winkels waren dicht, sommige ondernemers in problemen en te weinig verkeer om een pilot goed te kunnen beoordelen. Betrokken ambtenaren doen op dit moment nog onderzoek en bereiden het besluit voor. De verwachting is dat er voor de zomervakantie duidelijkheid kan zijn over de uitvoering van de pilot.

Tijdens de wekelijke vrijdagmarkt was al jaren duidelijk dat afsluiting van Dorpshart Castricum geen belemmering hoeft te zijn, want dan is er geen doorgaand verkeer mogelijk. Enig discussiepunt in de voorbereiding op een besluit over een pilot bleek de vraag welke variant er gekozen zou worden om de pilot uit te voeren in een periode van twee of drie maanden. Het zomerseizoen zou de mooiste periode zijn om dit te doen. Dan zouden de terrassen op het Dorpsplein en Kerkplein goed de effecten ervan kunnen merken.

Omwonenden en ondernemers rond de eventuele autoluw-zone konden eerder tijdens een videobijeenkomst hun voorkeur uitspreken over vier varianten. Uiteindelijk was er een meerderheid voor de variant zoals op de vrijdagse marktdag, met aanvullingen om sluipverkeer onmogelijk te maken.

Ondernemers Vereniging Castricum verwondert over opschuiven pilot

Ondernemer Vereniging Castricum verwondert zich over het opschuiven van de pilot. Via het OVC is immers al aangegeven dat er iets moet gebeuren voor ondernemers in het Dorpshart. “Autoluw maken van de Dorpskern past in het geheel van aanpassingen. Voldoende parkeergelegenheid en dichtbij parkeren. Die samenhang zal er moeten zijn ook voor fietsers met oplaadmogelijkheden. Wij zijn als OVC al aan het voorbereiden in samenwerking met ondernemers in het Dorpshart om toekomstgericht voor oplossingen te zorgen en zullen daarbij met voorstellen komen”, aldus de OVC.

We moeten nog even wachten

Nu de Corona-regels wat worden versoepeld, zou de pilot alsnog kunnen plaatsvinden. en eindelijk voor helderheid kunnen zorgen over voor- en nadelen. Wij vroegen de programmaleider van ‘Versterking winkel en verblijfsgebieden’, Henk Ruijter, wanneer de autoluw proef nu zal plaatsvinden. “Helaas kan ik daar niet op antwoorden, omdat het besluit, of er een pilot komt en zo ja wanneer, door het gemeentebestuur wordt genomen. Ik weet wel, dat betrokken ambtenaren een onderzoek doen, om zo’n besluit voor te bereiden. Er zijn inmiddels ook een aantal reacties van inwoners, ook uit de directe omgeving van de Dorpsstraat, die aangegeven hebben voorstander te zijn van een pilot. Ik heb er wel vertrouwen in, dat de pilot er komt, maar we moeten het nog even afwachten.”, aldus Henk Ruijter.

Reactie gemeente

Aan de gemeente Castricum stelden wij vervolgens dezelfde vraag, wat het volgende antwoord opleverde: “Mede door de gevolgen van de Coronacrisis zou een proef nu geen reëel beeld opleveren. Daarnaast willen we zo spoedig mogelijk de mening horen van meer ondernemers in het centrum. Dat bereiden we nu voor”. De verwachting is dat er voor de zomervakantie duidelijkheid kan zijn over de uitvoering van de pilot.

i.s.m. Aart Tóth

Reageren? Stuur een bericht naar redactie.cnb@rodi.nl